Шоколадът в големи количества засилва паметта

Флаванолът в какаото спира естественото отслабване  на паметта, свързано с възрастта, установиха американски учени,  цитирани от френския вестник "Фигаро" и БГНЕС.

Любителите на шоколада имат повод за радост – научните изследвания им  дават все повече аргументи да оправдаят страстта си. Последният е изследване, публикувано в британското списание Nature neuroscience и  осъществено от научен екип, начело със Скот Смол, невролог от Колумбийския университет в Ню Йорк.

Той потвърждава, че флаванолът, химическо вещество, което се съдържа в  какаото, е полезно за предотвратяване на загубата на паметта с  напредването на възрастта. За целите на изследването 37 доброволци на  възраст между 50 и 69 години били разделени в две групи. 19 от тях  консумирали ежедневно какаова напитка, съдържаща 900 милиграма флаванол.  Другите 18 участници били подложени на подобен хранителен режим, но с  напитка с много по-малка концентрация на флаванол (10 милиграма).  Експериментът продължил три месеца.

В края на изследването доброволците преминали през изследвания на  паметта, като трябвало да подредят абстрактни форми, показани им малко  преди това. Групата, която консумирала най-много какао, реагирала средно  с 0,6 секунди по-бързо от другата група. Ако в началото на изследването  един участник имал памет на 60-годишен човек, три месеца по-късно той  се радвал на памет като на 30-40-годишен човек. Учените отдават  подмладяващия ефект на повишаването на притока на кръв към частта на  мозъка, където става намаляването на паметта.

Учените обаче отбелязват, че за момента е невъзможно да оправдаете  прекаляването с шоколада благодарение на това изследване, защото  флаванолът присъства в какаото в малко количество. Ако искате да си  върнете паметта на 20-годишен младеж, ще трябва да погълнете минимум три  шоколада на ден, а подобна консумация ще доведе до други здравословни  проблеми като диабет и сърдечно-съдови заболявания заради високото  съдържание на мазнини и захар в какаото.

Учените искат да повторят експеримента си в по-голям мащаб, за да  получат повече информация за трайността на ефекта от флаванола върху  паметта, необходимото количество, за  да бъде ефективен и дали веществото оказва влияние върху други части на организма.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини