ГЕРБ сменя главния секретар на МВР с промени в закон

ГЕРБ са внесли проект за промени в Закона за МВР, с приемането на които главният секретар на вътрешното ведомство Светлозар Лазаров ще може да бъде сменен.
Документът е внесен на 12 ноември от председателя на ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов и още 14 депутати. Той е публикуван на сайта на Народното събрание.

В предлаганите промени е записано, че за главен секретар на МВР може да бъде назначавано лице, което отговаря на изискванията за постъпване на държавна служба в МВР и притежава не по-малко от 10-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне половината на старша ръководна длъжност. И че главен секретар може да бъде освободен предсрочно от поста, ако не отговаря на тези условия.

Настоящият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров има нужните 10 години професионален опит, но не е бил на старша ръководна длъжност достатъчно дълго. Така, ако промените станат факт, управляващите ще могат да го сменят.

В момента Лазаров заема поста с мандат от 5 години, който получи от правителството "Орешарски" през юли т.г., след като два месеца по-рано със скоростни промени в закона, управляващите промениха действащото правило главният секретар да се предлага от правителството и да се назначава с указ на държавния глава. Тогава депутатите решиха главният секретар на МВР да се назначава от Министерския съвет по предложение на вътрешния министър.

Сега с проекта, внесен от Цветанов, се връщат правомощията на президента. Същото се предвижда да е и положението и при избора на шеф на ДАНС.

В мотивите си вносителите от ГЕРБ пишат:

"Настоящият проект съдържа няколко акцента, като първият се състои във възстановяване на балансиращата роля на президента на републиката да назначава (с указ) висшата професионална длъжност във вътрешното министерство – Главния секретар. Следва да се напомни, че подобно правомощие на българския президент бе практикувано през последните 25 години и доказа своето положително въздействие върху службите за сигурност, в частност – върху МВР. Ето защо – абсолютно необяснимо! – през 2014 г. това правомощие бе отнето, без ясни аргументи и по-скоро като израз на персонална реакция срещу българския президент. С настоящия законопроект тази грешка ще бъде поправена".

В деня, в който проектът за промени в Закона на МВР е внесен, вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че директорът на бургаската полиция Георги Костов е назначен за заместник-главен секретар на МВР.

"Няма да има двувластие, всеки ще бъде оценяван според качествата му", изтъкна тогава Вучков пред Нова телевизия.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини