Владимир Каролев: IT индустрията скоро ще е най-големият работодател

- Станахте съветник на един от най-оспорваните министри в кабинета, г-н Каролев. Мислите ли, че той ще успее?
- Мисля, че ще успее. И че критиката бе "приятелски огън". Няма да генерализирам, винаги има такива, които го правят. Аз не знам точно коя е групата хора, която го атакува, тя стои винаги отзад. Но да викаме "Осанна Костов, анатема Лукарски", е вредно. Те все пак са коалиционни партньори, излезли са от една партия.

- Добра идея ли бе раздробяването на мегаминистерство на цели три?
- Да. Но това бе предизборно обещание на ГЕРБ. Всъщност то връщат нещата, каквито бяха при НДСВ. И при Тройната коалиция, като идея на Румен Овчаров мисля. Нямам нищо против него, просто уточнявам нещата.

- Остана ли икономика България, та да има отделно министерство?
- Ще ви изненадам ли, ако кажа, че имаме даже много икономика. Омръзна ми да чувам непрофесионални коментари. Вземете последните коментари на Лъчо Богданов от "Индъстри уоч" на база данни от НСИ - за 9-те месеца на годината има ръст на икономиката от 1,4%, има, и то за първи път от много години, ръст на заетостта, износа ръсте. И много важно - на спестяванията. А според една безспорна икономическа формула единственият сигурен начин да има ръст на икономиката е спестяванията да растат и от там инвестициите . А не както много "разбирачи" твърдят, че това било лош сигнал. Много скоро ще чуете и че най-голям работодател у нас не е минната индустрия.

- Леко съм изненадана, кой е той?
- IT индустрията, в която и средната заплата е една от най-високите. Това е много добра новина. Тя някак потъва и не се забелязва, защото нямаме национални или световни шампиони в тази категория, както например чехите си имат "Шкода"

- Какво ни пречи и ние да си ги създадем, поне да започнем?
- Не искам аз да избирам в какво да се насочва бизнесът. Още Давид Рикардо е създал теорията за сравнителните преимущества на нациите. Българските са местоположение, природни ресурси и хората.

- Кои хора? Много митове паднаха след 89 г. , че българинът бил работлив, находчив...
- Не, не. Да започнем с най- очевидното и скорошното - Крисия и двете момчета на Евровизия. Ами младежите ни, които дежурно са световни шампиони по математика? Българинът знае езици. Неслучайно аутсорсингът е толкова развит у нас. Знаете ли, че ако водите разговор с колцентър обслужващ Белгийска банка например, много е вероятно да финиширате при българин, защото той говори много и различни езици. Секторите си се развиват, но държавата понякога им пречи.

- Една от критиките към министъра на икономиката е, че е правист.
- Имам намерение да помогна на министър Лукарски за реални действия в създаването на по-добра среда за бизнеса. Между другото, получих емайли от много българи от Германия, Швейцария - искат безплатно да помогнат със съвети.

- И започвате със...
- С решаването на два проблема. Да се създаде законова възможност, ако човек иска,да може да работи над 150 часа годишно извънредно. Има регулации за извънреден труд, но те разрешават много малко допълнителни часове. Така работодателят не може да каже на хората си - ако искате повече пари, можете да работите повече. Ще го глобят.

- Ще имате тежък сблъсък със синдикатите по темата.
- Нямам нищо против синдикатите. Знаете ли колко души трябват, за да се създаде синдикална организация? Трима! Намират се, създават се и започват да обещават хиляди неща. И да искат прекалено много почивки, станции, придобивки. Записват полученото в колективен трудов договор и после автоматично го прехвърлят за всички останали в отрасъла. А където няма договаряния, административно им вдигат минималната заплата. Това е абсурдно, не може да остане така.

- Повече държава в икономиката, или по-малко- какъв ще е съветът ви към г-н Лукарски?
- Секторни политики, които спират икономическата активност, не трябва да са работа на социалното министерство. Вижте спора за коледни добавки при свръхдефицитен бюджет! Искам това да бъде усилие на целия икономически екип - по-малко държава в икономиката. Но и по-справедлива! А не като сега - зла мащеха за едни и любяща, даже прекалено любяща, майка за други. И изборът към кого каква да е тя, да става по политически или приятелски принпици. Бедността на една държава започва от това изкривяване - от оправянето на едни за сметка на други, през държавата. Това ликвидира мотива да работя повече, за да имам повече.

- Отваряте си още един фронт - всички, за които държавата е добрата майка, ще са срещу вас.
- Поне ще опитаме. При първия ни разговор с министър Лукарски, той ме спечели с това, което каза: "Икономиката не е сложна математика и статистика, това са отношенията между хората и институциите в обществото". Със сигурност е чел труда на Мизес "Човешкото действие - трактат по икономика". Държавните регулации трябва да са така направени, че когато някой си върши добре работата, да бъде поощрен. Единственият сигнал, който сега се излъчва, когато с държавни пари спасяваш закъсало предприятие, е да се поощри безхаберието. Навсякъде по света, когато при естествен монопол и регулирани печалби монополистът си повиши доходността, част от нея остава за него. А у нас например при тока, който е по-ефективен и спечели повече, ДКВЕР му го отнема. При водата - пак същото. Отнема им се доходността, а после питаме защо имало аварии, защо не са ги отстранили за 15 минути. Не правя промоция на капитализма, при него няма само цветя и рози. Но той има огромно предимство - всеки сам си плаща. И като е постигнал успехите, получава за себе си и част от ползите.

- Как виждате икономиката ни догодина - с ръст или в рецесия?
- Няма да има рецесия в Европа "Немският локомотив" излъчи сигнали за рецесия едно тримечесие, очаквахме тревожно второто- но няма негативни сигнали. Нашият ръст е нисък, но го има. И любимият ми пример, който давам винаги, когато се говори за болезнени реформи - когато те са болезнени, но кратки, дават силен тласък на ръста. Посочвам Ирландия - 7% ръст тази година!

- Актуализираха бюджета, икономиката ще го напълни ли?
- Много положителни са първите идеи на финансовия министър Горанов. Отношението му към държавното спасяване на частна банка, сравнението, че частните болници са като фотоволтаиците- влагаш пари, закачаш се за системата и чакаш бизнесът ти да разцъфти... Един от проблемите с бюджета ни е, че започва да се прави отзад напред - вижда се колко пари искат министрите и после се мисли как да се осигурят със съответни приходи. Дано Владислав Горанов преобърне това.

- Ще продължите ли битката с монополи и за защита на потребителите?
- Разбира се. Но там има проблем и с двете страни. Част от потребителите просто си търсят съдебни дела. А като не могат да ги спечелят, викат, че съдиите били лоши. Не може столичните общинари например да не одобряват инвестиционни програми на "Софийска вода", за да не поскъпнела водата с няколко стотинки. Контрол да, но трябва да се оставят част от спестяванията, за да се инвестира.

- Искате въвеждането на българска пазарна платформа, която сваляла цените с 40%, и се заричате да я вкарате в обществените поръчки?
- Да, вече я представиха. Двама българи с преуспяващ бизнес по света са направили софтуер за пазарна платформа. Искат да го тестват. Мисля, че ще успеят. Аз не мога сам да я подкрепя, но ще търся поддръжници

Румяна Денчева

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини