Георги Коритаров: Нужна е философска дискусия, която да постави на съвременните им места изрази като "джихад" и "халифат"

"Превенцията на такъв тип заплахи е високо интелектуална дейност, която изисква познания. Човекът, който е предсказал това, което се случва се нарича Алия Изетбегович. Написал го в книгата си "Ислямска декларация". Това каза в студиото на "На светло с Люба Кулезич" журналистът Георги Коритаров по повод спецоперацията, проведена в пазарджишката ромска махала.

Като пример той даде антитерористична операция във Великобритания, където тя е била проведена "дискретно и непосредствено за предотвратяване на терористичен акт." Според него подобен акт на ДАНС би имал смисъл, само ако е насочен към непосредствено предотвратяване на такъв акт. "Казват нямало терористични клетки, но би могло да има. С това ни се съобщава, че този, който го казва, знае какво значи клетка на Ислямска държава, знае как тя е структурирана. Вероятно знае и каква е разликата между клетка на Ал Кайда и ИД, която се отдели от Ал Кайда. Ако е имал такова нещо предвид, този човек е бил длъжен да го съобщи на закритото заседание на парламента, за да посочи аргументираността, на случилото се", подчерта още Коритаров.

"От това, което прочетох, ми се иска да се раздели говоренето за чисто криминалния аспект на събитието, който, разбира се, е много опасен, от говоренето в религиозен аспект и от чисто политическото говорене. Ако наистина има сигнали и свидетелства, това може да го реши само едно съдебно производство. Тогава действително трябва да стигнем до край в този процес. Но натрупването на говорене, на всякакви интерпретации - не е редно при такъм шум и с такова масирано говорене да е свързано нещо толкова важно. Ако бях външен министър, щях със сигурност да призовавам за повече дискретност", заяви от своя страна бившият външен министър (2009 - 2010) и кандидат за еврокомисар Румяна Желева, която също бе в студиото по темата.

Коритаров коментира още, че случилото се "показва безсилие и идва като фон, който се откроява като нюанс върху политическия доклад на Ахмед Доган. Делото срещу 13-те имами бе проведено по чл. 108, същият член, по който са обвинявали него. "Това показва, че националното законодателство е анахронично в момента и сега само ще се героизират тези хора в Пазарджик", направи извод журналистът. Той посочи фрагмент от декларацията на главно мюфтийство, в която се осъжда дейността на ИД и се апелира към българските граждани да не се подават към призивите за създаване на халифат. "Това пък показва това, че в България не се провела философска дискусия, която да каже какво означават днес изрази като "джихад" и "халифат", и да ги постави на съвременните им места."

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини