25 °C

Георги Коритаров: Нужна е философска дискусия, която да постави на съвременните им места изрази като "джихад" и "халифат"

"Превенцията на такъв тип заплахи е високо интелектуална дейност, която изисква познания. Човекът, който е предсказал това, което се случва се нарича Алия Изетбегович. Написал го в книгата си "Ислямска декларация". Това каза в студиото на "На светло с Люба Кулезич" журналистът Георги Коритаров по повод спецоперацията, проведена в пазарджишката ромска махала.

Като пример той даде антитерористична операция във Великобритания, където тя е била проведена "дискретно и непосредствено за предотвратяване на терористичен акт." Според него подобен акт на ДАНС би имал смисъл, само ако е насочен към непосредствено предотвратяване на такъв акт. "Казват нямало терористични клетки, но би могло да има. С това ни се съобщава, че този, който го казва, знае какво значи клетка на Ислямска държава, знае как тя е структурирана. Вероятно знае и каква е разликата между клетка на Ал Кайда и ИД, която се отдели от Ал Кайда. Ако е имал такова нещо предвид, този човек е бил длъжен да го съобщи на закритото заседание на парламента, за да посочи аргументираността, на случилото се", подчерта още Коритаров.

"От това, което прочетох, ми се иска да се раздели говоренето за чисто криминалния аспект на събитието, който, разбира се, е много опасен, от говоренето в религиозен аспект и от чисто политическото говорене. Ако наистина има сигнали и свидетелства, това може да го реши само едно съдебно производство. Тогава действително трябва да стигнем до край в този процес. Но натрупването на говорене, на всякакви интерпретации - не е редно при такъм шум и с такова масирано говорене да е свързано нещо толкова важно. Ако бях външен министър, щях със сигурност да призовавам за повече дискретност", заяви от своя страна бившият външен министър (2009 - 2010) и кандидат за еврокомисар Румяна Желева, която също бе в студиото по темата.

Коритаров коментира още, че случилото се "показва безсилие и идва като фон, който се откроява като нюанс върху политическия доклад на Ахмед Доган. Делото срещу 13-те имами бе проведено по чл. 108, същият член, по който са обвинявали него. "Това показва, че националното законодателство е анахронично в момента и сега само ще се героизират тези хора в Пазарджик", направи извод журналистът. Той посочи фрагмент от декларацията на главно мюфтийство, в която се осъжда дейността на ИД и се апелира към българските граждани да не се подават към призивите за създаване на халифат. "Това пък показва това, че в България не се провела философска дискусия, която да каже какво означават днес изрази като "джихад" и "халифат", и да ги постави на съвременните им места."

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Правите неща заслужаващи уважение и с тях печелите симпатиите на хората около вас. Не преследвайте користни цели, не бъдете високомерни към другите, нито пък използвайте познанствата си с цел облага. Само така ще запазите личното си достойнство, а и ще заслужите истински приятели.
17 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден за вас се характеризира с инициативност и добро настроение. С каквото и да се захванете, вършите всичко по най-добрия начин и то така че да удовлетворява изискванията и на най-взискателните хора около вас. Възможно е да ви се наложи да отложите нещо, планирано за днес, което ще ви създаде повече работа впоследствие.
17 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще споделят времето си със семейството и приятелите, в стремежа си да направят деня по-приятен за всички ви. Изразявайки подкрепата си към тях, ще ви стигнат силите да се справите и със своите си задачи. С воля и труд ще преодолеете ограниченията, които ви пречат и ще продължите напред, мотивирани и можещи. Няма да ви липсват внимание и любов.
17 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Не се поддавайте на натиска на околните. Това едва ли е толкова трудно, колкото изглежда. Вършете работата си безупречно и се съобразявайте с плановете си. Предвид темперамента ви за мнозина от вас това може да се окаже трудно, но днес си заслужава. Ще бъдете доволни от себе си и ще имате стимул да зарадвате вашите близки и приятели.
17 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Следвайки програмата си, ще спазите сроковете и ще представите готов крайния резултат от усилията си. Дамите ще се радват на засилен интерес към тях, което ще бъде допълнителен стимул за работата им. С нечия помощ ще намерите по-пряк път за постигане на целите си и делата ви ще се ускорят.
17 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ако дълго се колебаете как да постъпите по конкретен въпрос може и да изпуснете сроковете и така да затворите вратите пред себе си. Дайте си ясна сметка какво точно искате да постигнете и действайте, след като сте набелязали конкретните стъпки. Потиснете притесненията си, те са неоснователни.
17 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Излъчвате ведрина и сърдечност, и това ви прави приятна компания. В деловите задачи няма да срещате затруднения и с лекота ще вървите напред. Вечерта ви ще бъде приятна. Някои ще предпочетат семейна обстановка сред близките хора. В личен план нещата ви се развиват с променлива скорост.
17 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се поддавайте на емоциите си, най-вече на онези, подтикващи ви към конфликти. Бъдете по-дискретни и не злоупотребявайте с доверието на колегите си. За себе си оставете онези свои преживявания, които разголват душата ви пред другите. Пътувания, служебни или във връзка с отпуската, наложете си да не се притеснявате излишно.
17 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Може би имате нужда да останете насаме със себе си и да обмислите на спокойствие ситуацията. Днес със сигурност ще ви се открие такава възможност, стига да не вземете твърде присърце дребните неприятности на ваш близък.
17 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще използват деня за екскурзия до по-далечно място. Почивните дни са подходящи за подобно начинание. Промяната ще ви подейства обновяващо. В това ви занимание лесно ще намерите съмишленици и няма да сте сами. Приятели ще ви насочат и към други не по-малко интересни възможности.
17 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Колкото по-бързо и добре отстраните пропуските и грешките си, толкова по-бързо ще се доближите до успеха. Като се има предвид прагматичното ви и целенасочено мислене, няма съмнение, че ще го направите. Събитията ще се развиват динамично, за това покажете устойчивост на характера си и не робувайте на емоциите си.
17 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Натовареността ви създава повече стрес и напрежение, но за отплата ще се радвате на придобивки. И занапред ще продължавате да работите, получавайки това, което желаете. Отделете от времето си на хората и нещата, без които не можете. Очаквани събития ще ви направят активни и в друга сфера.
17 юни 2021
Последни новини