Съдът остави в ареста седмината задържани за радикален ислям. Сред тях асеновградчанинът Тефик и студентка от ПУ

Самопровъзгласилият се за ходжа Стефан - Тефик от Асеновград бе сред арестуваните при спецоперацията на 25 ноември.

Стефан Александров – Тефик (30 г.), арестуван на 25 ноември при спецоперацията на ДАНС и прокуратурата в асеновградската ромска махала, остава в ареста. След 5-часово заседание късно снощи Пазарджишкият съд постанови постоянна мярка "задържане под стража" за него и за Ахмед Муса Ахмед, Ангел Симов (38 г.), Светослав Манчев (32 г.), Ерджан Смаил (33 г.), Стефан Димитров (30 г.) и Александрина Ангелова (29 г.), която е студентка в първи курс в ПУ "Паисий Хилендарски". Всички те са обвинени в проповядване на антидемократична идеология, изразяваща се в разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава" и в призоваване към война.

Като мотиви за своето определение председателят на съдебния състав Ирина Джунева посочи, че съдът е приел, че има обосновано предположение те да извършат престъпление, като продължат да извършват дейността,за която са обвинени. Според
Джунева събраните свидетелски показания определено сочат, че обвиняемите изповядват краен ислям, който "няма нищо общо с традиционния ислям в България".

Определението подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив. Заседанието е насрочено за 4 декември от 10 ч.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини