28 °C

Патриарх Неофит: Няма дело, осъществявано в Божието име, което да не се увенчае с успех

Знаменателно посещение на Българския патриарх Неофит и членове на Св. Синод се състоя днес в епархийския манастир "Св. св. Кирик и Юлита" в Горни Воден. Поводът бе връщането на манастира на Пловдивската митрополия, което стана факт след многобройни съдебни процеси.

След съборната архиерейска света литургия в манастирския храм "Св.Параскева" Негово Светейшество отслужи благодарствен молебен. Патриархът приветства постигнатото от страна на Пловдивския митрополит и преподаде първосветителския си благослов чрез слово, което Asenovgrad.NET ви предоставя:

"Ваше Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай,

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

Скъпи отци,

Обични в Господа братя и сестри,

Велика радост изпълва сърцата ни и превелика е благодарността ни към Всеподателя Бога, който с безмерната своя милост ни благослови да можем да служим в храма "Св. Параскева" на древния манастир "Св. св Кирик и Юлита". Тук сме по единодушното съгласие и решение на Светия Синод на Българската православна църква, за да отбележим възвръщането на тази света обител в църковното лоно и с Божествена света литургия и Благодарствен молебен да прогласим нейното ново възкресение от името на цялата ни света Църква.

"Неведоми са пътищата Божии". Пътищата са неведоми, но целта е ясна. Слабите човешки умове наистина понякога не могат да разберат защо пътят е толкова тежък и стръмен, защо има завои и обрати, защо е необходимо да има толкова пречки и да се минава през толкова изпитания? Пътят е тежък и по него ни се поставят пречки и изпитания, защото Бог иска да изпита вярата ни. Целта на пътя е нашата вяра в Иисус Христос, който е пътят и истината и животът. Вярата е дар, но тя не се дава даром. Всеки от нас с всекидневните си старания и понякога дори страдания трябва да я засвидетелства и отстоява. Въпреки пречките и въпреки изпитанията. Когато Бог почувства, че вярата е дълбока и искрена, когато се убеди, че човеците полагат усилия в неговото име и за славата на неговата Църква, и когато види, че избраният път действително води към целта, то тогава Той благославя делото. Няма дело, осъществявано в Божието име, което да не се увенчае с успех. Колкото и време и сили да отнеме това. Времето и силите са жертвата, която трябва да принесем, те са цената за нашите грешки, за нашите колебания и страхове, за нашите минали пропуски, за това, че понякога ни е обземало униние. Не трябва да се боим да влагаме време и сили в каузите на Църквата, защото наградата е голяма. Знаците, които Бог ни дава през последната година чрез уреждането на статута на ПКСХП "Св. Александър Невски" в столицата, положителното развитие по възвръщането на други някои храмове като собственост на Българската православна църква и не на последно място - възвръщането и възкръсването на този свят манастир "Св. св. Кирик и Юлита" показват, че когато всички ние - епископат, клир и миряни - действаме задружно и сплотено в отстояването правата на светата Църква, то тогава и пътят е лек, и целта е постижима.

"Отдайте Божието Богу, а кесаревото - кесарю". Българската православна църква винаги е съблюдавала този принцип, завещан ни от самия наш Господ Иисус Христос. Колко е радостно, когато виждаме, че светските власти все по-често осъзнават колко е важно да се отдаде Божието Богу. Важно е за морала на нашия народ, за неговото благоденствие и благополучие, а оттам и за самата ни държавност. Затова, когато след малко с обичайното многолетствие се помолим на Господа за благоденствието и преуспяването на благочестивия и православен български народ, за правителствующия синклит, за христолюбивото войнство, нека се помолим и за всички онези, които са спомогнали за това, щото тази обител да се завърне в обятията на майката Църква, а обителта от своя страна да отвори обятия за монашествующите и за всички благочестиви християни от цяла България.

Благодарим на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за положените трудове за възвръщането и благоукрасяването на тази света обител. Молим Всеподателя Бога да дарува нему и на повереното му паство крепко здраве и духовни сили, за да продължат започнатото дело.

Вседушевно молим Господа Иисуса Христа, света Богородица, светите мъченици за вярата Кирик и майка му Юлита и цялото небесно войнство да пазят тази възстановена света обител и да я съхраняват като светилник на вярата, благочестието и морала, които никога повече да не угасват. Сега и винаги и во веки веков.

Амин!"

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини