Народът на Куба празнува, чака промяна

Кубинци празнуват новината за историческото възобновяване на отношенията между САЩ и Куба.
Вчера американският президент Барак Обама оповести преразглеждане на американската политика спрямо Куба. Двете държави възстановяват дипломатическите си отношения след повече от 50 години.

Кубинците се надяват, че това позитивно развитие в двустранните отношения ще промени начина им на живот на фона на икономическия упадък в държавата, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

„Животът на всички ни ще се промени”, възкликват щастливо кубинци.

В стария град на столицата Хавана, където радостни групи хора излязоха по улиците, фразата „исторически ден” беше произнасяна от мнозина, след като 50-годишната Студена война между САЩ и Куба започна да дава признаци за своя край.

„Побиват ме тръпки”, каза 52-годишният Ернесто Перез, който работи в кафене в центъра на столицата на Куба Хавана.

Има обаче и недоволни от решението - кубинци излязоха на протест срещу възстановяването на отношенията със САЩ.

"Студената война умря в сряда. Смъртта й беше предсказана, но все пак се оказа шок", пише в. "Вашингтон пост".

Колкото и политическо напрежение да предизвиква решението на Обама в САЩ, обявените от него промени ще имат много по-дълбок ефект върху Куба, подчертава в. "Ню Йорк таймс".
Изолацията от САЩ е помогнала за формирането на икономиката, политиката и дори чувството за национална идентичност на острова.

Експертите казват, че промяната ще донесе поток от нови парични средства на острова и може да даде нов живот на икономиката.

"Както съм казвала и преди, най-добрият начин да донесем промяна в Куба, е да покажем на народа й ценностите, информацията и материалните удобства на външния свят", коментира бившият американски държавен секретар и потенциален кандидат за президентския пост Хилари Клинтън, подкрепяйки решението на Обама.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини