Младежи с шанс за професионално обучение по ресторантьорство в Германия

Млади българи ще могат да се обучават за специалисти ресторантьори в Германия, информират от Бюрото по труда в Асеновград. Възможност за това дава програмата "Стимулиране на трудовата мобилност на младежи от Европа, интересуващи се от професионално обучение (MobiPro-EU)". В сътрудничество с индустриално-търговската камара в Кобленц, Германо-Българската индустриално-търговска камара предлага тази възможност на всички българи между 18 и 30 години.

Обучението ще е в рамките на три години, през които младежите ще изучават правилно отношение към гостите, компетентно наливане и сервиране на напитки и храни, работа с картотеки и файлове, прием и контрол на стока, планиране и водене на компетентни разговори с гостите, съставяне на меню и т.н.

Заплащането по време на обучението е 600 евро на месец през първата учебна година, 700 евро на месец през втората и 825 евро на месец през третата учебна година.

Разходите за транспорт ще се поемат от индустриално-търговската камара в Кобленц. Транспортът до Образователния център по гастрономия, където ще се провеждат теоретичните занятия, ще се организира и финансира отново от местната камара. Младежите ще бъдат настанени в хотела, в който ще се провежда практическата част на обучението.

Част от подготовката за професионалното обучение в Германия е участието в езиков курс по немски език в България, като в края на езиковата подготовка кандидатите ще положат изпит за ниво B1 за владеене на езика. Курсът ще се проведе на два етапа - февруари-април и юни-юли.

Преди започването на тригодишното обучените кандидатите ще имат четириседмична практика в ресторанта/хотела, предвиден за провеждането на бъдещото практическо обучение, за да могат да се запознаят с мястото и екипа. Ако по време те не постигнат добра съвместна работа, ще се потърси алтернативно място за кандидата, т.е. друг ресторант или хотел.

Предварителният подбор на кандидатите ще бъде осъществен от Германо-Българската индустриално-търговска камара заедно с индустриално-търговската камара в Кобленц, след което автобиографиите на избраните кандидати ще бъдат изпратени до съответните  ресторанти/хотели в северен Райнланд-Пфалц. Броят на местата е 12.

Избраните ресторанти/хотели в Райнланд-Пфалц ще бъдат предварително подготвени за обучението на младежите от различни култури. Автобиографии на български език се приемат до 15 януари на имейл iliya.todorov@ahk.bg.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини