Обявиха четири защитени зони в Пловдивско, едната е „Река Чая”

Министерството на околната среда и водите е изготвило проект на заповед за обявяване на "Река Чая" за защитена зона за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Зоната е разположена в землищата на Асеновград, р-н Долни Воден, р-н Горни Воден, Ягодово, Крумово, Катуница. Съгласно заповедта предмет на опазване в нея са бозайници като остроухия нощник, големия нощник, видрата, пъстрия пор, земноводни - обикновената блатна костенурка, големия гребенест тритон, риби - маришката мряна, европейската горчивка, обикновения и балканския щипок, а също и бисерната мида, бръмбъра рогач, крайречни галерии и видове храсталаци.

В границите на защитената зона се забраняват строителството и сечите с изключение за нуждите на съоръжения и техническата инфраструктура, промяната на предназначението на горските територии, обособени за горите във фаза на старост, добивът на дървесина и биомаса в същите, пашата, търсенето и проучването на подземни богатства. Движението на автомобили може да се осъществява само по съществуващите пътища, включително черни.

Изготвени са проектазаповеди за обявяване и на още три защитени зони в областта. Зона "Брестовица" - в землищата на Перущица, Храбрино, Извор, Брестовица, Първенец и Марково, "Гора Шишманци" - в землищата на раковските села Шишманци и Болярино, и "Градинсkа гора" - в землищата на първомайското село Градина и Мирово, община Братя Даскалови.

Нарушителите ще бъдат наказвани по Закона за биологичното разнообразие.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини