Издирваната Хаят Бумедиен засечена в Турция

Хаят Бумедиен

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че съучастницата на терористите във Франция Хаят Бумедиен е била в Турция.
По думите му Бумедиен е резервирала самолетен билет от Мадрид до Истанбул на втори януари, а на осми януари е пристигнала в Турция, след което вероятно е пресякла границата със Сирия, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

26-годишната Хаят Бумедиен е живяла с Амеди Кулибали, който взе заложници в магазин за еврейски храни в източен Париж.

Той е французин със сенегалски произход от парижко предградие. Смята се, че е част от мрежа, изпращала радикализирани френски младежи в Ирак. Кулибали и двамата братя Саид и Шериф Куаши, извършили кървавото нападение в редакцията на седмичника "Шарли ебдо" на 7 януари, бяха застреляни от полицията.

Френската прокуратура установи, че Бумедиен е поддържала контакт по телефона със съпругата на Шериф Куаши, Изана Хамид. Анализи на телефонните им разговори показват, че двете са разговаряли над 500 пъти през 2014 г., което показва колко добре са се познавали.

Бумедиен е родена на 26 юни 1988 г. в седемчленно семейство във Вилие сюр Марн. След смъртта на майка й през 1994 г., бащата – шофьор на име Мохамед, се затруднява да издържа семейството и напуска дома.
Тя се е срещнала с Кулибали, докато е работила като касиерка в супермаркет и го е чакала четири години да излезе от затвора след присъда за въоръжен грабеж.

На 5 юли 2009 г. тя се омъжва за своя приятел на религиозна церемония, която не е призната от държавата. Двойката е живяла в Баньо.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини