Отдадени на реформи, Реформаторите отлагат конгреса за общ лидер

Партиите в Реформаторския блок продължават да нямат единна позиция дали да се слеят в една формация и дали да имат общ лидер. В момента политиците са отдадени на предстоящи реформи чрез министрите си и са загърбили вътрешните проблеми. Затова отлагат конгреса си, който се очакваше да се проведе в края на януари или началото на февруари, научи "Дневник" от депутати.

В изказването си за откриването на новия парламентарен сезон лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че реформите трябва да започнат веднага, иначе вероятността от предсрочни избори е голяма. Това е и причината ДСБ да бъде по-отстъпчива в искането си за провеждането на съюзен конгрес.

Все пак в ДСБ има нагласи форумът да се проведе през лятото, като на него да бъде избран и лидер на Реформаторите. Фаворит пак е Радан Кънев, който е и съпредседател на парламентарната група. Според партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" и СДС преди местните избори през есента не е подходящо да се провежда конгрес, защото така ще се създаде излишно напрежение в структурите.

Първият опит за събиране на общ форум през септември - дни преди предсрочните парламентарни избори, се провали. Тогава Кунева и лидерът на СДС Божидар Лукарски бойкотираха събитието и в крайна сметка само беше открита кампанията. За съюзен конгрес се заговори и през ноември, като тогава Кунева и Лукарски пак успяха да наложат мнението си за отлагане.

Тогава лидерът на "Движение България на гражданите" посочи, че първо трябва да се направят промени в учредителното споразумение на коалицията, защото висшият орган Изпълнителен съвет на практика не работи. Той е единственият, който може да свика съюзен конгрес. Реално действат председателският съвет, който включва петимата лидери на партии Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев и Корман Исмаилов, както и парламентарната група.

Освен това, пак според учредителното споразумение, мандатът на Гражданския съвет изтече през септември миналата година. А избор на нов състав става на конгрес, който се свиква от Изпълнителния съвет. И в момента не известно дали и кога ще бъдат избрани нови членове на Гражданския съвет.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини