Грипна епидемия заплашва седем области в страната

Грипна епидемия в седем области може да бъде обявена скоро. Пред обявяване на епидемия са областите Варна, Враца, Плевен, Сливен, Смолян, Добрич и Шумен.

В момента се изследва дали в Стара Загора е установен вирусът H3N2.

За да бъде обявена епидемия е необходимо да се установи колко бързо се увеличава броя на заболелите, съобщи Нова телевизия.

Припомняме, че вчера бе обявена грипна епидемия на територията на област Бургас.

До 23 януари включително, се преустановяват учебните занятия във всички училища само на територията на община Бургас.

Към настоящия момент по данни на Регионална здравна инспекция на базата на 10 000 хил. души, заболелите от остри респираторни заболявания са 260, като броят им е нараснал значително през почивните дни. Това дава и основание на отговорните институции да обявят грипна епидемия. Най-висок е процента на заболелите на възраст от 0 г. до 4 г. и от 5 г. до 14 г.

В сила влизат всички противоепидемични мерки във връзка снижаване на заболеваемостта, като прекратяване на плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации.

Детските градини ще работят с режим на „засилен филтър”, като ще бъде ограничен достъпа на родители и външни лица.

От Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания апелират към гражданите да избягват посещаване на събития от масов характер.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини