Бъчварова: ДПС опасно обвързва вота на недоверие с ромите

Вицепремиерът Румяна Бъчварова заяви, че ако ДПС поиска вот на недоверие, ще обвърже опасно политиката на кабинета с ромите. Не са обмисляни предсрочни избори.
Вчера лидерът на ДПС Лютви Местан заплаши, че ако здравният министър не подаде оставка, ще инициират вот на недоверие на правителството. Според него Петър Москов излъгал, като е обявил, че за 11 месеца случаите на нападения над медици са 225, като повечето от тях са извършени от роми. От МВР дали на ДПС справка, според която инцидентите били само 17.

Здравното министерство обаче извади списък с всички над 200 случая, а Москов заяви, че всъщност Местан обвинява лекарите в лъжа.
Обвиненията срещу министъра започнаха още, след като заяви, че линейки няма да влизат в ромските махали, ако нямат охрана.

Тази сутрин Румяна Бъчварова коментира пред Нова телевизия, че вотовете на недоверие са нормална демократична процедура и всяко правителство трябва да е готово за това. Вицепремиерът обаче подчерта:

„Това, което ме притеснява в искането е, че то обвързва правата на един етнос с политиката на правителството и за мен това е по-опасният прецедент. Опитът да се реши един проблем се генерализира и се ангажира с него цял един етнос".

По думите й ДПС се опитва да прави политика за ромите и да застава в ролята на техен защитник и това, ако продължи, би било още една разделителна линия в обществото.

Тя допуска, че изявлението на здравния министър може и да не е било достатъчно прецизно, но той се опитва да реши проблем, който съществува много отдавна.

Бъчварова заяви още, че управляващите не са обмисляли да има предсрочни избори заедно с местния вот наесен.

„При такава сложна коалиция възможността за предсрочни избори винаги стои, ние много трезво я възприемаме, но към момента мисля, че имаме достатъчно много общо задачи и работа, която трябва да свършим”, уточни тя.

По повод идеята за референдум да се въведе ли задължително гласуване, вицепремиерът коментира, че ще е малко трудно да се направи всенародно допитване с местня вот, но ако има решение за това, няма причина да не бъде направено.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини