Парламентът освободи подуправителя на БНБ Гунев

Парламентът освободи експресно подуправителя на Българската народна банка (БНБ), отговарящ за банковия надзор, Цветан Гунев. Без дебат и единодушно депутатите решиха мандатът на Гунев да бъде предсрочно прекратен поради невъзможността му да изпълнява служебните си задължения за повече от 6 месеца. Решението беше подкрепено от 108 народни представители.

Предложението за освобождаването на Гунев беше внесено миналата седмица от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и група народни представители. То беше внесено, след като премиерът Бойко Борисов призова депутатите бързо да освободят Гунев и да изберат нов титуляр, тъй като отсъствието на Гунев, срещу когото има обвинения заради КТБ, блокирало работата на банковия надзор.

Предложението на Цветанов мина миналата седмица по същия експресен начин и през правната комисия в парламента - без дебат и с единодушие.

Основният мотив за освобождаването на Гунев са двете му обвинения във връзка с разследването за Корпоративна търговска банка (КТБ). Първото е от средата на юни 2014 г., а след повдигането му Гунев излезе в отпуск. Според вносителите от тогава "той фактически не изпълнява правомощията си на подуправител, ръководещ направление "Банков надзор". Като допълнителни аргументи за прекратяването на мандата на Гунев се изтъква това, че той е с отнет достъп до класифицирана информация, а на 11 декември 2014 г. беше отстранен от длъжност с решение на Софийския апелативен съд.

В мотивите за решението се коментира и дейността на Гунев като подуправител. Казва се, че той не е приложил "следващите се надзорни мерки, спрямо КТБ за констатирани нарушения и нередности в дейността ѝ, поддържал е със собствениците на банката отношения, несъответни на изпълняваните от него надзорни функции".

След като освобождаването на Гунев вече е одобрено от парламента на ход е управителят на БНБ Иван Искров, чиято оставка управляващите поискаха неколкократно. По закон Искров трябва да предложи нов подуправител, отговарящ за банковия надзор. Ако той бъде одобрен от парламента, ще довърши мандата на Гунев, от който остават повече от 4 години. В момента функциите на Гунев се изпълняват от Нели Кордовска, директор на управление "Банков надзор".

Мандатът на самия Искров изтича през есента. До тогава той може да напусне поста само по собствено желание, каквото досега не е изразявал.

Източник: http://www.mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123
    0 0
    14:57, 21 яну 2015
    Как ще изрази такова желание!Ела мечко яж ме.Трябва да е глупак да направи такова нещо, а той е умен за себе си.Като няма кой да му повдигне обвинение за КТБ както на заместника му, той ще си трае.Гунев отговарял за банковия надзор, а Искров за кого отговаря? За цялостната дейност на БНБ.Значи и той е в играта.Защо на него не му е повдигнато обвинение за неизпълнение на служебните задължения? То и на Гунев не е такова обвинението , а защото е бил повече от 6 месеца в отпуск.Браво бе, а народа да превива гръб и да плаща.

Още новини

Последни новини