Най-високата сграда в Алжир ще е джамия

Нова 270-метрова джамия в Алжир ще се превърне в най-високата сграда в страната и една от най-високите на африканския континент.

Храмът, който трябва да бъде завършен в края на 2015 г., ще надмине по височина досегашния първенец на Африка - 223-метровият Карлтър Сентър в Йоханесбург, Южна Африка, който е начело на класацията през последните 40 години.

Новата джамия в Алжир ще може да побира до 120 000 поклонници. Тя ще бъде най-голямата в света след тези в Мека и Медина и ще бъде част от голям комплекс, включващ молитвени стаи и културен център с театър (1500 места), библиотека (2000 места), административна сграда и училище за Корана с жилища за 300 ученици.

Проектът се изпълнява от канадската строителна компания Dessau.

Според статистиката на строителните планове обаче най-високата сграда на Африка би трябвало да стане небостъргач в мароканския град Казабланка.

Въпреки това за момента Южна Африка остава държавата в Африка с най-много небостъргачи - там се намират 5 от десетте най-високи сгради на континента. Съвсем скоро сред тях ще се наредят две нови здания в Танзания, които ще влязат в топ 10 на Африка.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини