Обама съкрати визитата си в Индия, отива в Саудитска Арабия

Президентът на САЩ Барак Обама ще съкрати тридневното си посещение в Индия и ще отпътува във вторник за Саудитска Арабия.
Говорителят на Белия дом Джош Ърнест съобщи официално, че президентът и първата дама Мишел Обама ще заминат във вторник за Рияд и ще се срещнат с новия саудитски крал Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд, съобщи АП, цитирана от БТА.

Саудитска Арабия е дългогодишен съюзник на САЩ и водещ производител на петрол в света, отбелязва Ройтерс.

По-рано бе съобщено, че американската делегация, която ще посети кралството, ще бъде ръководена от вицепрезидента Джо Байдън.

В понеделник бе предвидено Обама да присъства в Делхи на парада по случай Деня на Републиката. За вторник бе предвидено да посети заедно със съпругата си прочутия мавзолей Тадж Махал, намиращ се в град Агра.

В индийския печат имаше и предположения, че визитата в Агра е отменена от съображения за сигурност, след като се появи информация за подготвени атентати, а вчера жена камикадзе се взриви в съд. Според длъжностно лице от правителството на щата Утар Прадеш обаче причината да се отмени посещението в Тадж Махал е съкращаване на екскурзионната част от програмата президента.

ТАСС отбелязва, че решението за отмяна на визитата в Агра, вероятно е взето още вчера, тъй като тази сутрин по данни на местните власти вече не е бил останал нито един от над 100-те сътрудници на американските спецслужби, пристигнали преди дни там. Отменени са и другите мерки за сигурност във връзка с посещението.

Саудитският крал Абдула почина вчера и спазвайки мюсюлманската традиция, бе погребан още същия ден. На вчерашната траурна церемония присъстваха главно лидери от арабски и мюсюлмански страни, между които турският президент Реджеп Тайип Ердоган, пакистанският премиер Наваз Шариф и ръководителите на страните от Персийския залив.

Днес в Саудитска Арабия ще пристигнат световни лидери, за да поднесат съболезнования на новия крал и да участват в траурни церемонии, които ще започнат тази вечер и ще продължат до утре вечер. В Рияд очакват френския президент Франсоа Оланд, британският премиер Дейвид Камерън и престолонаследникът принц Чарлз, иранският външен министър Мохамед Джавад, руският премиер Дмитрий Медведев. Германия няма да бъде представена от член на правителството, а от бившия президент Кристиан Вулф.

По повод визитите на високопоставени държавници от цял свят Ройтерс припомня, че международни правозащитни организации призоваха световните лидери вместо да възхваляват бившия крал да осъдят политиката на Саудитска Арабия в областта на човешките права - репресиите срещу инакомислещите, ограничаването на правата на жените и на чуждестранните работници.

Вашингтон обаче високо оцени ролята на кралството в организирането на общи действия със Запада срещу екстремистите от "Ислямска държава". Саудитски самолети участват в бомбардировките на позиции на джихадистите в Сирия. Висши саудитски духовници неведнъж са заклеймявали действията на групировката, въпреки някои сходства, които има в нейната идеология и уахабизма.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини