Кабинетът няма да слага юзди на медиите

„Правителството няма амбици и никакво намерение да озаптява медиите. Те трябва да са независими, държавата не бива да се намесва в тяхната работа“, обяви вчера вицепремиерът Румяна Бъчварова след първото заседание на Съвета за развитие. Тя обясни, че когато се изразходват публични европейски средства, които се предоставят на медиите, държавата трябва да гарантира, че те ще се оползотворят в интерес на обществото и че ще попаднат в средства за масово осведомяване, които са обективни, разясняват проблемите почтено и имат голяма аудитория.

„Нашето желание е да работим с легитимни медии и да защитаваме обществения интерес“ допълни вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация. Тя изрази съжаление за някои публикации в това отношение, които според нея не са се базирали на достоверни и обективни източници. На първото заседание на Съвета за развитие е бил обсъден и законопроект за въвеждане на конкурсно начало при назначаване на ръководители на териториалните звена на държавната администрация. „Целта е така да се избегнат политическите назначения по места“, обясни Румяна Бъчварова.

Съветът е приел програмата за управление на правителството. Тя съдържала 1155 мерки. Следващия месец ще е готов и планът за изпълнението й.

В Съвета за развитие участват вицепремиерите, министрите и представители на ръководствата на парламентарните групи. Той ще се събира веднъж в месеца, обикновено в петък. „В него ще се координират стратегически въпроси от легитимни органи, които вземат управленски решения“, отговори Румяна Бъчварова на въпрос каква е разликата със съвета от времето на Тройната коалиция, в който влизаха само лидерите на управляващите партии.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    2 0
    17:56, 24 яну 2015
    Сложете гем в устата на тъпака местан...
Последни новини