Дядо Николай призова към строг пост и молитва заради делото за манастира „Св. св. Кирик и Юлита”

Пловдивската митрополия разпространи архипастирско обръщение на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по повод „натиска, упражняван от група лица върху съдебната система, във връзка с делото „Манастир „Св. св. Кирик и Юлита”. Ето за какво призовава в него владиката:

„Възлюбени в Христа Бога, братя и сестри,

Знаете, че преди повече от шест години Пловдивската митрополия поиска от Съюза на българските архитекти на Църквата да бъде върнато владението над манастира „Св. св. Кирик и Юлита, в Горни Воден, край Асеновград. Под натиска на комунистическата власт манастирът е бил взет от Пловдивската митрополия през 1982 година, за да бъде уж използван за нуждите на т.нар. „Международна архитектурна академия”. Всички сте свидетели, че под маската на „архитектурна академия” това свято място беше обърнато в място за разгул и разврат, ползвано от арендатори и печалбари, за удовлетворяване на частните икономически интереси на няколко човека. Аз, като Пловдивски митрополит, не можех да търпя това безчиние и поругаване на нашите светини и духовни ценности. Помолихме с добро Съюза на българските архитекти отношенията ни да бъдат прекратени, като манастирът ни бъде върнат доброволно. След като молбата ни не срещна разбиране, се принудихме да се обърнем към светския съд.

Две поредни съдебни инстанции - Пловдивският окръжен съд и Пловдивският апелативен съд - постановиха решение: манастирът „Св. св. Кирик и Юлита” да бъде върнат на Българската православна църква, в лицето на Пловдивска митрополия, без никакви условия! Благодарихме и благодарим на тези съдии, чрез които проговори Божията справедливост! Благодарим и на сегашното ръководство на Съюза на българските архитекти, което след решението на втората инстанция безпрепятствено освободи манастира, с което даде възможност в него незабавно да бъдат възобновени благодатните и душеспасителни богослужения.

На 14.12.2014 г. целият Свети Синод на Българската православна църква, предвождан от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит отслужи в църквата „Св. Параскева” на манастира тържествен благодарствен молебен, с което прогласи, че Църквата, в нейната цялост, приема манастира обратно в лоното си, а манастирът открива благодатните си обятия за Светата Църква.

За съжаление, случаят все още не е приключил. След поредно обжалване от страна на Съюза на архитектите предстои по въпроса да се произнесе и Върховният касационен съд. Неговото заседание е насрочено на 11.02.2015 г.

От два месеца насам, а през последните дни и седмици особено интензивно, малка група хора, чиито икономически интереси бяха засегнати, се опитват всячески да упражнят натиск върху общественото мнение, а оттам върху Върховния касационен съд, за промяна на вече взетите две съдебни решения. Ние вярваме, че съдът няма да се поддаде на този натиск. Още повече вярваме на силата на църковното единство и на съборната молитва, отправена към Всеподателя Бога, към Когото отново ще се обърнем, за да ни даде сили да изтърпим и това изпитание.

Поради което постановяваме следното:

- дните 9, 10 и 11 февруари 2015 година определяме за дни на извънреден строг пост и призоваваме всички благочестиви православни християни в Пловдивска епархия да се придържат към него

- призоваваме всички християни, в гореупоменатите дни да отправят непрестанна, силна и искрена молитва към Всеподателя да не изоставя Своята Църква, Своя народ и светия манастир „Св. св. Кирик и Юлита”

- задължаваме във всички църкви и манастири на територията на Пловдивска епархия, всички свещеници и монаси, през тези три дни да отслужват света Божествена литургия, като след литургията да отправят молитвата „За всяка просба” (За благодатна Божия закрила над светата обител „Св. св. Кирик и Юлита. Да запази Бог светия манастир.) Към вечерното богослужение да се добави и Молебен канон на Пресвета Богородица

Нека, братя и сестри, нашата обща молитва отекне в небесата и до ушите на Господа да стигне ясното послание, че ние сме Негов народ и Негова църква. И, че каквото и да стане, се уповаваме на Него!

Ще се молим на Бога, също така и за просветление и вразумление на всички, които си мислят, че могат да си играят с Божието достояние и да се бъркат в Божиите дела. В крайна сметка - Бог вижда, а Неговият съд е най-справедлив!

Призовавам над всички вас Божието благословение и призовавам цялата ни Епархийска православна църква да бъде единна в молитвен пост през дните 9, 10 и 11 февруари на 2015-ата година от Рождеството на нашия Господ Бог Иисус Христос, за Негова слава и за прослава на светите мъченици Кирик и Юлита!

Да се прочете от църковния амвон във всички храмове на Пловдивска епархия на 08.02.2015 г.”

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини