Гърция прие да обсъди с кредиторите си спасителния план

Гърция се съгласи да обсъди със своите кредитори технически въпроси във връзка със спасителния план за страната.
Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се споразумя с председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум представители на гръцкото правителство да се срещнат днес с представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Дейселблум и гръцкото правителство заявиха, че е постигната договореност "да се поиска от институциите да се проведат консултации с гръцките власти за започване на работа за техническа оценка на допирните точки между сегашната кредитна програма и плановете на гръцкото правителство".

Според Дейселблум това ще подготви почвата за разговори между финансовите министри от еврозоната в понеделник.

Ципрас, който участва в първата си среща на върха на Европейския съюз, изрази надежда, че на заседание на финансовите министри от еврозоната следващата седмица може да бъде постигнато "взаимно приемливо" споразумение за дълга на Гърция.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза след срещата на върха на ЕС в Брюксел, че гръцкото правителство е свободно да нагажда своя бюджет, но трябва да балансира каквито и да е нови разходи със съкращения от сходна величина.

Европейската комисия ще пристъпи днес към преоценка на програмата за финансова помощ за Гърция, заяви Жан-Клод Юнкер, цитиран от ТАСС и БТА.

"Много се радвам, че министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум се споразумяха за необходимостта от подробно проучване на програмата и новите идеи на гръцкото правителство", каза Юнкер.

Според него ЕС и Гърция трябва да намерят "общ подход" към финансовата ситуация в страната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини