Надал загуби сет, но стигна полуфиналите в Рио де Жанейро

Миналогодишният шампион Рафаел Надал загуби първи сет, но продължи успешно защитата на титлата в Рио де Жанейро. Испанският тенисист победи уругваеца Пабло Куевас с 4:6, 7:5, 6:0 и се класира за полуфиналите, където ще срещне Фабио Фонини от Италия.

Водачът в основната схема и Куевас, който беше поставен под номер 6, направиха изключително оспорван двубой до 5:5 във втория сет. След това обаче световният номер 3 спечели осем поредни гейма, за да запише осма победа в осмия си мач в този турнир и общо 321-а в 345 мача на червени кортове.

Шампионът даде на съперника си само две точки за пробив, но Куевас се възползва максимално и спечели два пъти подаването на испанеца в първия сет. Във втория и третия обаче Надал не позволи на уругваеца да стигне до подобни шансове, а от своя страна проби пет пъти от 12 възможности.

Сблъсъкът продължи 126 минути и завърши в 3.18 часа сутринта местно време. Ако беше продължил още седем минути, щеше да бъде подобрен рекордът за най-късно приключил двубой в историята на АТП. Той принадлежи на Бенямин Бекер и Иржи Новак, които завършиха в 3.24 часа мача си от Откритото първенство на Япония през 2006 г.

"Беше сложен мач, но това се очакваше. Знаех, че ще играя с тенисист, който наскоро спечели турнира в Сао Пауло, който играе много добре и който дойде в Рио с голяма увереност. Точно така беше и в този мач", коментира Надал.

"В началото на мача имах трудни моменти, но във втория сет се почувствах по-добре. Започнах да чувствам контрола върху мача, въпреки че не успях да го пробия до 6:5 във втората част. Щастлив съм, защото това е важна победа за мен. Да стигна до полуфиналите е отличен резултат, който ми дава увереност", каза още той.

За да се доближат Надал и Куевас до рекорда на Бекер и Новак, огромен принос имаха останалите шестима четвъртфиналисти, които също изиграха оспорвани трисетови мачове.

Фонини, който изигра втори трилър в Рио де Жанейро, победи Федерико Делбонис от Аржентина с 6:4, 6:7 (12), 7:6 (9). Срещата продължи 3.12 часа, а италианецът стигна до успеха при деветия си мачбол.

Във втория полуфинал ще играят Давид Ферер и Андреас Хайде-Маурер от Австрия. Испанецът победи аржентинеца Хуан Монако с 6:3, 4:6, 6:2 за 2.04 часа. Австриецът отстрани представителя на домакините Жоао Соуза след 7:6 (4), 1:6, 6:4 в мач, продължил 2.21 часа.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини