Тристранката се събира след три месеца прекъсване

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) се събира днес след тримесечно прекъсване. Предишното заседание на съвета, който включва представители на правителството, работодателските организации и синдикатите, беше на 28 ноември.

Заради продължителното прекъсване преди две седмици работодателските съюзи обявиха тристранката за "неработещ, бутафорен и изпразнен от съдържание орган". Те обвиниха управляващите, че заобикалят НСТС и се договарят само със синдикатите при приемането на важни промени в трудовото и осигурителното законодателство.

Малко след това заседание на тристранката беше насрочено, но се наложи отлагане заради заетост от страна на бизнес сдруженията.

Днес в дневния ред е обсъждане на промените в Закона за здравното осигуряване,внесени от ресорния министър Петър Москов. Социалните партньори ще обсъдят проект, с който държавните служители ще могат да сключват колективен трудов договор и ще получат правото да стачкуват. Сред другите теми е въвеждането на електронна трудова книжка и промени в наредбитеза отчитане на трудовите злополуки и професионалните болести.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини