Киев започва изтеглянето на тежките оръжия

Силите на Киев ще започнат да изтеглят тежките си оръжия от разделителната линия в Източна Украйна, съобщи в комюнике Генералният щаб на армията.
Примирието в Украйна влезе в сила на 15 февруари, но бе многократно нарушавано, а миналата седмица около ключовия град Дебалцево се водиха едни от най-тежките сражения между правителствените сили и проруските бунтовници.

"В съответствие със споразуменията от Минск от 12 февруари, Украйна започва изтеглянето на 100-милиметровите оръдия от демаркационната линия. Това е първа стъпка към изтеглянето на тежките оръжия", се казва в изявлението на украинската армия, предаде БТА.

По-рано днес говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко обяви, че са създадени всички условия за започване на подготовка за изтегляне на тежките оръжия.

Той добави, че през последните 24 часа не е регистрирано нито едно нарушение на прекратяването на огъня и силите на Киев не са дали жертви за второ поредно денонощие.

От два дни проруските сепаратисти изтеглят тежките си оръжия от разделителната линия. Вчера лидерът на Луганската народна република Игор Плотницки обяви, че ЛНР е изтеглила от разделителната линия почти 80 на сто от тежкото си оръжие.

Прессекретарят на ОССЕ Майкъл Бочуркив пък настоя организацията да получи възможност за постоянно присъствие в районите в Донбас, където са разположени тежките оръжия на двете страни в конфликта.

Мониторинговата мисия на ОССЕ в Украйна наброява в момента 452 наблюдатели, отбеляза Бочуркив и подчерта, че те се нуждаят от неограничено придвижване, каквото според него не им разрешават нито сепаратистите, нито силите на Киев.

Наблюдателите на ОССЕ на контролно-пропускателните пунктове на руско-украинската граница "Донецк" и "Луганск" не са регистрирали от лятото на миналата година нито един случай на прехвърляне на оръжие, съобщи ръководителят на мисията Пол Пикар, цитиран от ТАСС.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини