Световната банка приветства своя конкурент в Азия

Президентът на Световната банка заяви, че приветства създаването на подкрепената от Китай Азиатска банка за инвестиции в инфраструктура (AIIB), ден след като Великобритания стана първата западна държава приела новата организация.
Докато американските лихви се очаква да се покачат по-късни през годината, паричните потоци към развиващите се пазари и държавите с ниски приходи ще се изправят пред по-големи трудности във времето, каза Джим Йон Ким на пресконференция.

„От перспективата от просто нужда от повече разходи за инфраструктура, няма съмнение, че от наша гледна точка, ние приветстваме Азиатската банка за инвестиции в инфраструктура“, каза той.

 Началото на азиатска банка беше дадено в Пекин преди година и тя е разглеждана като съперник на доминираната от запада Световната банка и нейната регионална институция Азиатска банка за развитие. Съединените щати поставиха под въпрос дали тя ще има достатъчно високи стандарти на управление, екологични и социални гаранции.

 Изказването на Ким дойде след като Великобритания обяви, че иска да стане страна – донор на Азиатска банка за инвестиции в инфраструктура.

 „Както Обединеното кралство тъкмо оповести днес в свое изявление, то ясно заявява намерение да настояват стандартите на всяка нова банка, от която то е част, да бъдат еднакви с тези на Световната банка и Азиатската банка за развитие“, каза Ким.

 Всички многостранни банки за развитие общо имат принос от около само 5-10% от цялостните годишни разходи за инфраструктура, допълва той.

 Азиатска банка за инвестиции в инфраструктура беше създадена преди година в Пекин с цел пришпорване на инвестициите в Азия в транспортна, енергийна, телекомуникационна и други видове инфраструктура.

 По-рано през годината Китай обяви, че общо 26 държави ще са страни - донори във финансовата институция, главно от Азия и Близкия Изток.

 Япония, Австралия и Южна Корея са другите очевидно отсъстващи в проекта регионални лидери. Япония, главният опонент на Китай в региона, има най-голямото дялово участие в Азиатска банка за развитие заедно със Съединените щати, а по отношение на Австралия в австралийски медии се почви информация, че Вашингтон оказва натиск над Канбера да стои настрана.

 Заместник-финансовият министър Йо Хун-хван каза пред журналисти в четвъртък, че Южна Корея все още преговаря с Китай и другите държави относно своето възможно участие.

 Ройтерс

 

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини