Търсят поръчителя на Немцов в електронната му поща

Следственият комитет на Русия назначи лингвистична експертиза по делото за убийството на опозиционера Борис Немцов, която трябва да установи дали в получената и поддържаната от него кореспонденция се съдържат заплахи за убийство, съобщава руското издание "Коммерсант".

Разследването се надява да попадне на причината и мотива за престъплението, което и до този момент се разследва като немотивирано поръчково убийство.

Според източник на изданието, електронната комуникация на Немцов се е оказала доста обширна, затова и на разследващите ще е нужно време, за да изследват текстовете на постъпилите съобщения, от които да се отсеят подозрителните.

Непосредствено преди убийството политикът не е получавал преки заплахи. Източникът обаче добави, че някои от писалите на Немцов са приемали обществената и политическата дейност на опозиционера "твърде присърце".
Някои от тях са изпращани под псевдоними и не се разбира от пръв поглед кой стои зад тази кореспондения.

Не веднъж такива изказвания са били "прекалено емоционални" и са излизали "далеч отвъд рамките на приличието".

С оглед на тези обстоятелства следствието е назначило лингвистична експертиза на кореспонденцията. Изданието уточнява, че специалистите предстои да изучат текстовете от опоненти на Немцов и да установят дали в някое от тях се съдържа заплаха за убийство или нанасяне на телесни повреди.

Припомняме, руският опозиционен лидер Борис Немцов беше показно разстрелян на 27 февруари в центъра на Москва. По случая са задържани няколко руски граждани от Кавказ, като единият от тях призна за извършеното покушение. След това обаче Заур Дадаев се отрече от думите си и заяви, че показанията му са дадени след изтезания. После отново заяви, че се му били обещани 5 млн. рубли за убийството.

Все още няма официална версия на разследващите за мотивите на евентуалните поръчители.

Европейският парламент поиска Русия да разреши провеждането на международно разследване на покушението срещу Борис Немцов. До този момент Москва обаче не е опзволила външна намеса в следствието.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини