Саудитска Арабия евакуира чужди дипломати от Йемен

Военни кораби на Саудитска Арабия евакуираха десетки чуждестранни дипломати от южния йеменски град Аден, съобщава АФП, като се позовава на саудитската държавна телевизия.

Саудитските военноморски сили проведоха операцията "Торнадо" по евакуирането на десетки дипломати, в това число саудитски, от Аден, се казва в съобщението.

ТВ каналът "Ал Арабия" уточнява, че повече от 80 дипломати от арабски и западни страни са били изведени днес Аден, крепостта на йеменския президент Абд Рабо Мансур Хади.

Операцията била извършена от два кораба под защитата на авиация и командоси.

Преди това министърът на отбраната на Саудитска Арабия Мухамед бен Салман нареди да бъдат изпратени три транспортни самолета в столицата на Йемен Сана за евакуирането на представители на ООН, но шиитските метежници (хути) не позволиха на служителите на световната организация – близо 140 души - да напуснат града.

Както вече бе съобщено, ВВС на Саудитска Арабия при подкрепата на авиацията на Бахрейн, Катар, Кувейт и ОАЕ (Обединените арабски емирства) започнаха през нощта на сряда срещу четвъртък операция под кодовото название "Решителна буря" срещу метежниците, които установиха контрол над голяма част от Йемен. Военната операция срещу суверенната държава не е санкционирана от ООН.

Сунитската коалиция, към която се присъединиха и други арабски страни, се стреми към възстановяване на властта на президента сунит Абд Рабо Мансур Хади.

Междувременно бе съобщено, че президентът на САЩ Барак Обама е разговарял по телефона със саудитския крал Салман.

Обама е предложил помощ на краля за въздушните удари в Йемен. Монархът е благодарил на Обама за спасени от американски военни принудително катапултирали саудитски пилоти. Обама, от своя страна, същевременно е настоял пред събеседника си за дипломатическо урегулиране на конфликта между сунити и шиити в Йемен, по пътя на политическите преговори.

"Президентът и крал Салман се обединиха около мнението, че общата цел е установяването на стабилност в Йемен по пътя на политическите преговори с участието на ООН, като в преговорите трябва да бъдат включени всички страни в конфликта", съобщи Бернадет Мийхън, говорител на Националния съвет по сигурност към Белия дом.

След като шиитските бунтовници хути завзеха столицата Сана, премиерът Хади избяга във втория по големина град в страната, Аден. Шиитският обръч около Аден обаче се затегна и премиерът бе принуден да бяга и оттам. Хади напусна Йемен по море с лодка, като потърси убежище именно в Саудитска Арабия.

Основното внимание на откриващата се днес в Шарм ел Шейх, Египет, годишна среща на върха на Арабската лига е съсредоточено върху създаването на съвместна военна сила, тест за която е именно операцията в Йемен.

Арабската лига смята, че е необходимо да се сформира арабска военна сила за борба с терористичните групи и на първо място с "Ислямска държава" (ИД), която контролира територии от Сирия и Ирак и която действа също в Египет и Либия.

Страните от Персийския залив и Египет се опасяват и от растящото влияние в района на големия им съперник шиитски Иран.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини