На места санитарната сеч от снеголома в Смолянско може да е 100%

Шефът на РДГ инж. Венци фурлански

 Санитарната сеч в горските територии, засегнати от снежното бедствие преди месец в Смолянска област, може на места да достигне до 100% . Това стана ясно днес на пресконференция в Регионалната дирекция по горите в Смолян, организирана по повод Седмицата на гората.

Пораженията по горите са много и различни - от единични паднали дървета до поражения между 70-80 % горски територии, обобщи директорът на Регионалната дирекция по горите инж. Венцислав Фурлански. Все още няма окончателни данни колко са щетите, до момента внесените документи от инвентаризацията на засегнатите площи са едва една десета.

Инвентаризацията би трябвало да приключи до края на април, за да може бързо да се издадат докумети и да се усвои дървесината в засегнатите територии. Иначе съществува потенциална опасност за здравословното състояние на горите, каза шефът на РДГ в Смолян инж. Фурлански. Най-големи са пораженията на териториите на горските стопанства Златоград, Смилян, Смолян, Рудозем, а служителите им се занимават приоритетно с описването на щетите. Най-оптимистичните прогнози са, че до края на годината падналата дървесина може да бъде събрана. Залесяване едва ли ще започне веднага, още повече, че законодателно е даден три години срок за такива мерки.

Работата, която предстои е много и като обем и като площ, правим всичко възможно включително и с предписания към съответните стопанисващи горските територии това нещо да се случи по-бързо. При несвоевременно усвояване на тази дървесина има опасност от възникване на каламитети, най-вече от корояди и след като дървесината изсъхне, тя представлява потенциална опасност и за горски пожари.

Лесовъдите тепърва ще правят анализи за устойчивостта на горите, както и за възможните промени на тяхното стопанисване и ползване.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини