Борците с корупцията – на полиграф

Служителите на бъдещата агенция по интегритет, които ще борят корупцията по висшите етажи, задължително да минават тест за лоялност на полиграф. Това ще предложи депутатът от ГЕРБ Методи Андреев при гласуване на закона, с който ще бъде създадена агенцията.
Според него тези тестове трябва да се правят през определен период, за да може да се хващат икономически зависимости. „Съдебната система е класически пример как по закон е независима, а всъщност работи в полза на по-големи интереси“, обясни пред „Преса“ Андреев.

Законът за нов антикорупционен орган трябва да бъде приет от МС до края на месеца, а той да заработи ефективно до края на годината. Идеята на вицепремиера Меглена Кунева е да се обединят Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, БОРКОР и отделът в Сметната палата, който приемаше и проверяваше декларациите на депутати и министри. Предвижда се предложения за ръководния състав да се правят от МС, но да се одобряват от парламента. Досега в нито един случай депутатите не са се възползвали от полиграф при избор на членове на агенции и комисии. Любопитното е, че членовете на агенцията, които те ще изберат, ще проверяват след това дали доходите на властта съответстват на стандарта на живот. „Има депутати, които идват на работа със скъпи коли с шофьор, и това трябва да се разследва“, намекна още Методи Андреев.

От вчера започна работа и специализирано звено „Антикорупция“, което е част от Софийската градска прокуратура, но се помещава в ДАНС. В звеното ще работят 50 души - прокурори, агенти и разследващи полицаи. Тях също ги проверяват за лоялност.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини