Велизар Енчев: Масовата приватизация е масова измама

Подкрепям идеите на „Сириза”, но кои от тях са реализирани? Така депутатът Велизар Енчев, който влезе в парламента, разкри идеята на своето ново движение „Българска пролет”. 

Държавата трябва да се върне и моралът да се върне. И това ще стане, когато например се покаже как се узакони имотът на Росен Плевнелиев на Черноморието, заяви Енчев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Ние водим жестока битка срещу дивашкия капитализъм, срещу неолибералния модел, заяви Енчев. И извади бонова книжка от приватизацията в края на 90-те години. Някой взел ли е 10-15 стотинки? Нито един от нас не е взел и лев дивидент, каза Енчев. Ще инициирам блокиране на всички сделки от масовата приватизация, ако съответното предприятие не е развито, закани се той. 

Масовата приватизация е масова измама и на нея трябва да се реагира с ново законодателство. Тя прилича на руската приватизация по своя смисъл, посочи Енчев. 

Можем например да откупим трите ЕРП-та. Да, не можем да развалим приватизационните договори, но можем да реагираме като Албания. БТК също е пример – приватизацията мина и през банката на приятелката на Бойко Борисов, заяви Енчев. И даде за пример Унгария и Виктор Орбан, където е действано по „правилен начин”. Време е да кажем на бялото бяло и на черното черно, каза бившият журналист и независим депутат. 

Велизар Енчев посочи и, че „Сириза” има програма за борба с масовата бедност. В България огромният проблем е наличието на работещи бедни, заяви той. И попита кога ще имаме премиер като Виктор Орбан, който казал, че ще строи АЕЦ до Будапеща с руска помощ, без да го интересуват директивите на ЕС. Кога ще имаме и президент като този на Чехия Милош Земан, попита още Енчев. И „Сириза”, и в Унгария има невероятна подкрепа, което показва, че няма ляво и дясно, добави депутатът. Той посочи като пример за демокрация протестите срещу Орбан заради това, че унгарският премиер буквално налага медийна цензура и не позволява да се чува друго мнение в страната, освен неговото. 

Смятам, че в политически план ГЕРБ е най-голямото зло за България. На местните избори нашата цел е да съборим ГЕРБ. Бойко Борисов се върна, след като беше свален с камъни от власт, заради ниската политическа култура на българския народ, твърди независимият депутат. Българският народ беше подложен на чалгаризация и започна да харесва ненормалното, смята Енчев. И обвини ГЕРБ за провала на „златната ябълка Южен поток”. 

Бойко Борисов вече управлява с откритата подкрепа на ДПС, като измести Реформаторския блок. АБВ измами своите избиратели – лява партия участва в дясно правителство, заяви Енчев, забравяйки, че каза как лявото и дясното нямало значение. Не можело да обещаеш нещо на избирателите и после в парламента да правиш друго, смята той. На въпрос писано ли е в програмата на „Патриотичния фронт” за разваляне на масовата приватизация, Енчев призна, че такова нещо няма. 

За финал Енчев каза, че днес внася в парламента предложение депутатите да не излизат в по-голяма почивка от почивката, налагана от Министерския съвет за всички българи през тази и следващата година.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини