Британският "Таймс": ЕС има секретен план за изхвърляне на Гърция от еврозоната

Страните от Европейския съюз готвят "в обстановка на секретност план за изключване на Гърция от еврозоната", ако през май Атина обяви банкрут, съобщава британският вестник "Таймс".

 Според изданието такъв план е залегнал в документ, подготвен от финландското министерство на финансите със сътрудничеството на Германия. Авторите му предупреждават за необходимост тази пролет да бъдат взети "много трудни политически решения". "С мълчаливото съгласие на другите страни от еврозоната е започнал процес, който може да завърши с изключването на Гърция от нея", гласи документът с дата 27 март. Във Финландия са убедени, че в резултат на извършените от Европейската централна банка през последните три години реформи и взети мерки "еврото може да преживее цунами след отказа на Гърция от единната европейска валута", подчертава вестникът.

 Европейската комисия опроверга тази информация и подчерта пред ТАСС, че не разглежда перспективата за изключване на Гърция от еврозоната. "Не съществува юридически механизъм за изключване на дадена страна от зоната на общата европейска валута. ЕК държи на постигнатите досега договорености между Гърция и международните институции на базата на новата програма с реформи за продължаването на международната помощ за Атина", подчертаха от Еврокомисията.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини