Китай ще строи жп тунел под Еверест

Пекин планира до построи жп тунел под най-високия връх на Земята - Еверест (8848 м) в Хималаите, съобщи в. „Гардиън“. Влаковата линия ще свързва Китай с огромния пазар на Индия, като по пътя пресича територията на Непал. Проектът предвижда от тибетската столица Лхаса да бъде прокарана жп инфраструктура до непалската столица Катманду. Между двата града се издига световният първенец. Линията ще е дълга 600 км.

Експерти от Китайската академия на инженерството вече са разработили възможностите за строеж на тунела под Джомолунгма, както е известен върхът сред местните. Очаква се строежът да приключи до 2020 г.

Китайският външен министър Уан И е посетил Катманду през декември, когато е било окончателно договорено влакът да минава оттам, съобщава в. „Чайна дейли“.

„Строителите ще трябва да изградят доста дълги тунели, а заради стръмните склонове на Хималаите и трудния терен влакът няма да може да вдига по-висока скорост от 120 км/ч“, коментира експертът Уан Мъншу.

Идеята вече среща критики сред алпинисти и еколози, които твърдят, че жп линията ще създаде рискове за и без това крехката екосистема в района.

Проектът засилва китайското влияние над беден Непал, където Пекин и Делхи от
десетилетия се надпреварват за надмощие, коментира „Гардиън“. Китай от години строи пътища и инвестира милиони долари в изграждане на телекомуникационни връзки и хидроенергетика. Очаква се жп инфраструктурата да увеличи китайския туризъм в Непал, тъй като в страната се намират 8 от 14-те върха 8-хилядници в
света.

Увеличаващото се влияние на Китай в региона (Пакистан е близък съюзник на Пекин, а икономическите връзки с Непал, Малдивите и Шри Ланка се засилват през последните години) безпокои Индия, която подозира целенасочена стратегия за изолиране на Индия, коментира в. „Гардиън

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини