МОСВ: Възможни са значителни повишения на речните нива днес и утре

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН утре няма да вали. В събота и неделя превалявания ще има на места в Западна България, с количества между 5 и 10 л/кв.м на ден, а в планините - до 15-20 л/кв.м.

Водните количества на по-голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за високи води. През изминалото денонощие нивата на реките са се изменяли в границите от + 50 до - 12см.

В резултат на метеорологичната прогноза и хидрологична обстановка, днес и утре са възможни значителни повишения на речните нива, вследствие на продължаващото частично снеготопене и прогнозираните количества валежи от дъжд, съобщават от екоминистерството

Река Марица - в резултат на снеготопене и валежи от дъжд са възможни повишения в средно и долното течение на основната река и на Родопските й притоци.

Река Арда - в резултат на прогнозирани валежи се очакват повишения в целия водосбор на реката.

Системите за ранно предупреждение прогнозират, че водните нива в басейна на Марица и Тунджа ще са под праговете за предупреждение, а нивото на река Черна при Смолян ще се повиши, ще достигне жълтия праг на предупреждение тази вечер и ще се задържи над него до утре сутринта.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини