Испанският външен министър пристига на посещение в София

Испанският министър на външните работи Хосе Мануел Гарсия-Маргайо и Марфил пристига на официално посещение в София днес по покана на българския си колега Даниел Митов.

По време на разговорите ще бъдат обсъдени двустранните отношения и перспективите за тяхното разширяване, въпроси от европейския и международен дневен ред, съобщи пресцентърът на Външното министерство.

В рамките на визитата си в България испанският външен министър ще бъде приет и от премиера Бойко Борисов.

В интервю за "Капитал" посланикът на Испания в София Хосе Луис Тапиа подчертава, че България и Испания са взаимно атрактивни партньори. "Ние сме държави, които са външни граници на ЕС. Имаме общ проблем – бежанци, нелегална имиграция, и това е драма, която ще продължава. В редица сфери Испания и България могат да направят заедно много неща. Но за това е нужно да се постави добра и солидна основа. За бизнеса специално ключовите думи са доверие, имидж, прозрачност. Например правилата за обществени поръчки – това е нещо, което трябва да се подобри", казва Тапиа.

Посланикът подчертава, че обективните условия за инвестиции в България с положителни, но все още има проблеми, голяма част от тях свързани с човешкия фактор.

"Реформата на правосъдието е решаваща, защото, ако съдебната система не работи, няма доверие. (…) Бюрокрацията трябва да бъде модернизирана. Когато се опитвам да си обясня сам за себе си защо хората в администрацията не реагират, го отдавам на предишния режим, когато на хората се е казвало да не поемат никаква инициатива, да не мислят, да нямат идеи. Тази рутина още е останала и е нужно време, за да се промени, но първо трябва да се осъзнае, че това е проблем", казва Тапиа.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини