Възрастта за пенсия ще се вдига, отсече премиерът

Премиерът заяви, че правителството не е склонно да коментира възрастта за пенсиониране - тя ще се вдига.

Всички ние се опитахме да подходим по-отговорно, прецизно и детайлно, защото дни наред се говори за пенсионна реформа, каза премиерът Бойко Борисов по време на Национален съвет за тристранно сътрудничество, предаде "Фокус". 

"Безспорен факт е, че държавата дава над 1 800 млн. лв., за да се изплащат сегашните пенсии. С една дума изключително много подкрепям това, което министър Калфин предлага. Пенсионната реформа не е нещо, което се прави от днес за утре", подчерта Борисов.

"Оттук нататък съм запознат с детайлите. В спора ще се роди едно правилно сечение. Има теми, които сме склонни да коментираме, има теми, които изобщо не бихме коментирали. Една от тях е възрастта за пенсиониране. При този демографски срив, който имаме в държавата, няма как това да не се случи. Още повече, че огромен ресурс влагаме в здравеопазване,така че възрастта ще се вдига", подчерта премиерът.
Той уточни, че министър Калфин е положил огромни усилия да намери възможно най-лекия и плавен вариантза вдигане на възрастта за решаването на проблемите. 

"Надявам се на разбиране и отстъпчивост в някои посоки, така, както и ние сме го направили", каза още Борисов.

Какво се предлага

Плавно нарастване на възрастта за пенсиониране за третата, най-масова категория труд с цел да достигане 65 години за мъжете през 2029 г. и 65 г. за жените през 2037 г. 

Калфин предлага първите две години възрастта за пенсиониране на мъжете да расте с по два месеца, а след това с по месец на година.

Възрастта за пенсиониране на жените ще расте с по два месеца на година до 2029 година, а от 2030 година започва да расте с по три месеца, за да достигне 65 години през 2037 година. 

Военни, полицаи, надзиратели, служители в ДАНС ще се пенсионират от 2016 г. при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години стаж. Летци, парашутисти, водолази и служители на подводници ще се пенсионират пък на 42 години и 10 месеца. След 31 декември 2016 г. възрастта за пенсиониране на служителите в сектора ще се увеличава с по 2 месеца всяка година до достигане на 55-годишна възраст за полицаи, военни и др. и 45 години за летци и подводничари, предлагат от МТСП.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Си
    Сиктир
    3 -2
    17:55, 13 май 2015
    Стига привилегии!Като навършат 42!? или 52г. НЕ СЕ пенсионират, а бачкат друго до 65г и т.н.
  • 2
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    3 0
    21:38, 13 май 2015
    Не възрастта за пенсия на единствено работещите българи,а размножението на кърлежовото циганско население трябва да се прекрати...хитлер колкото и да го плюете е прав и всички нормални хора по света го обичат...
  • 3
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    4 0
    21:38, 13 май 2015
    Не възрастта за пенсия на единствено работещите българи,а размножението на кърлежовото циганско население трябва да се прекрати...хитлер колкото и да го плюете е прав и всички нормални хора по света го обичат...
Последни новини