Сингапур начело в световна класация на училищните знания, БГ - #43

България заема 43-о място в световно изследване на училищните знания, съставено от аналитичния център на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Страните от Балканите заемат петте позиции от 40 и 44, като съответно подреждането е Гърция, Турция, Сърбия, България, Румъния. Черна гора се нарежда на 56-а позиция, следвана от Албания на 63-а и Македония на 65-а. 

На челните позиции в световен мащаб са страни от Азия (Сингапур, следван от Хонконг). Най-добре от европейските страни са се представили учениците от Финландия, Естония, Швейцария и Холандия, които заемат от 6-о до 9-о място. САЩ са на 28-а позиция заедно с Италия. В долната част на класацията са предимно страни от Африка.

Икономическия мозъчен тръст на ОИСР казва, че изследването въз основа на резултатите от тестовете в 76 страни показва връзката между образованието и икономическия растеж.

"Това е първият път, когато имаме един наистина глобален мащаб на качеството на образованието", каза директор по образованието към ОИСР Андреас Шлайхер.

"Идеята е да се даде на повече страни, богати и бедни, достъп до начин, по който сравняват себе си срещу световни лидери в образованието, да открият силните и слабите си страни, и да видим какви са дългосрочните икономически изгоди от подобреното качество в образование", каза той.

Лидерът в класацията Сингапур има високи нива на неграмотност през 60-те години на 20-и век, което показва какво може да се постигне с такъв напредък, смята Шлайхер.

Анализът въз основа на резултатите от тестовете по математика и точни науки е много по-широка глобална карта на образователните стандарти, отколкото тестовете PISA на ОИСР, които се фокусират върху по-заможните индустриализирани страни.

Безспорен фаворит в него е Азия, като под номер едно по училищни знания се нарежда Сингапур, следван от Хонконг на второ място, Южна Корея на трето и Япония и Тайван, които делят четвъртото. Челната десетка се допълва от Финландия, Естония, Швейцария, Холандия и Канада. На последно и предпоследно място се нареждат съответно Гана и Южна Африка, предхождани от Хондурас, Мароко и Оман.

Класацията включва повече от една трета от страните по света и показва как държави като Иран, Южна Африка, Перу, и Тайланд се представят в световен мащаб.

Още веднъж се показва слабото представяне на Съединените щати, които изостават от европейките страни и са задминати и от Виетнам. Изследването подчертава и упадъка на Швеция, която беше предупредена миналата седмица от ОИСР, че има сериозни проблеми в образователната си система.

Класацията се основава на сбор от международни оценки, включително тестовете PISA на ОИСР, тестовете TIMSS в САЩ и тестовете TERCE в Латинска Америка, разглеждайки развитите и развиващите се страни заедно.

Констатациите ще бъдат официално представени на Световния форум за образованието в Южна Корея през следващата седмица, когато ООН свиква конференция за поставяне на цели за повишаване на глобалното образование до 2030 г.

Докладът ще предостави доказателства пред форума за това как постигането на образователни цели може да осигури икономически печалби.

Освен общото класиране от ОИСР представят и икономическия потенциал за растеж на брутния вътрешен продукт на държавите, ако всички 15-годишни получат поне основни знания. По този показател БВП на България би могъл да нарасне с 496%.

Водещи по този показател са страни от Африка – на първо място е Гана, следвана от Южна Африка и Хондурас. В челната десетка освен Мароко, Оман, Ботсвана се нарежда и Македония с възможен растеж на БВП от 1137%.

Подобряването на образованието по света ще произведе "дългосрочни икономически ползи, които могат да бъдат феноменални", казва още Шлайхер.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини