КЗК глоби БТК с рекордните 3,7 млн. лв. Преглед на печата

"Монитор": Командира и Гунев на крака при Василев

Експремиерът Иван Костов и бившият вече подуправител на БНБ Цветан Гунев, който бе и първият обвиняем по аферата "КТБ", са сред хората, ходили на крака при забегналия зад граница банкер Цветан Василев.

Това става ясно от дневника на охраната на сградата на столичния бул. "Цар Борис III", където се помещават както не малка част от свързаните с Василев фирми, сред които и мажоритарният собственик на КТБ "Бромак", така и телевизиите ТV7 и NEWS7. Именно NEWS7 първа пусна вчера на сайта си скандалния списък, който беше придружен с писмо, подписано от Цветан Василев. Във възванието, кръстено "Паразити, шоуто тепърва предстои", банкерът обяснява, че не публикува списъка и писмото чрез личния си сайт, защото постоянно бил хакван през последните седмици. Затова то било изпратено направо по мейлите на медии. След като списъкът набра популярност и беше коментиран от мнозина политици, внезапно се появи ново писмо от името на Василев.

"Сега": КЗК глоби БТК с рекордните 3,7 млн. лв.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи рекордна санкция от 3,746 милиона лева на "Българска телекомуникационна компания" ЕАД за злоупотреба с господстващо положение.
Решението за глобата е взето на 12 май, а днес бе публикувано на сайта на регулатора.
В решението на КЗК е записано, че производството е образувано на основание решение на Върховния административен съд, с което казусът е върнат на КЗК за ново разглеждане и произнасяне в съответствие с дадените указания по тълкуването и прилагането на закона.
Предмет на разследване е твърдение от "Източна телекомуникационна компания" АД едностранно и неправомерно прекратяване на Договора за взаимно свързване на обществени електронни съобщителни мрежи от страна на "Българска телекомуникационна компания" ЕАД.
Комисията установи, че БТК е извършила злоупотреба с господстващо положение, състояща се в косвено налагане на извъндоговорни нелоялни търговски условия в отношенията между страните, което води до тяхното преустановяване и възпрепятства осъществяването на конкурентна стопанска дейност, и прилагане на различни условия за едни и същ вид договори по отношение на определени партньори, при което те се поставят в неравностойно положение като конкуренти.

"Труд": Ген. Михо Михов: Няма смисъл армията да е на границата с Македония, защото няма заплаха за сигурността ни

"Ако мен ме питате дали има смисъл армията да е на границата - лично мисля, че няма смисъл. Не съм командващ, нито съм началник на отбраната, за да кажа, че е на границата". Това каза ген. Михо Михов пред журналисти след заседанието на Комисията по отбрана в отговор, съобщи „Фокус".

Той изтъкна, че според него няма предпоставки армията да бъде на границата ни с Македония.

"24 Часа": Ще лекуват рак само в болница, закриват диспансерите

Хората с рак, психични и хронични кожни заболявания ще получават всички необходими терапии, диагностика, лекарства и процедури на едно място - в голяма болница по район.

Здравното министерство предвижда закриване на диспансерите по съответните заболявания и вливането им в многопрофилни болници, потвърди здравният министър д-р Петър Москов пред парламентарната здравна комисия. Това става чрез промени в Закона за лечебните заведения, които се обсъждат в комисията. Сред мотивите е посочено дублиране на структури и дейност между диспансерите и болниците, което прави съществуването на сегашните центрове по онкологични, психични и кожни заболявания "безпредметно".

"Дума": 25 организации са против узаконяването на проституцията

25 неправителствени организации от 12 града искат да се спре легализирането на проституцията у нас, което е залегнало в проектозакона, предложен от депутата Стефан Кенов от Българския демократичен център. Това съобщиха от гражданското сдружение "Асоциация Общество и Ценности". В отворено писмо до президента, премиера и председателя на парламента те пишат, че узаконяването на проституцията ще сложи печата на обществено одобрение върху този престъпен бизнес и ще даде зелена светлина за разрастването му.
Организациите припомнят практиката на Гърция, Унгария и Латвия, недвусмислено доказала, че само незначителна част от този бизнес се регистрира официално и в същото време се разраства нелегалната и детската проституция, увеличава се разпространението на болести, предавани по полов път, увеличават се разходите за лечение на болни от HIV/СПИН.
Гражданските организации намират за цинично да се правят сметки за постъпленията от проституция, когато става въпрос за живота и бъдещето на българските жени и деца, подлагани на физическо, сексуално и емоционално насилие от клиенти, сутеньори и трафиканти.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини