С цитати от Библията ДПС поучи реформаторите, в продължение на спора за Мохамед и Сатаната

И днес депутатите отделиха голяма част от пленарното си време за религиозни спорове и уточняване на междуетническите отношения.

Не оставяйте ДПС в борбата срещу расизма и омразата да бъде само. Това призова в декларация от парламентарната трибуна народният представител от движението Хюсеин Хафъзов и отново обърна поглед към разразилия се вчера скандал в пленарна зала на религиозна тема.

Припомняме, че по време на мирен дебат за меморандум за сътрудничество между НАТО и други държави депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов се обърна към колегите си от „Атака" с думите, че разглеждат меморандума както „Сатаната чете Евангелието, или Мохамед чете Библията". Тези думи ядосаха парламентарната група на ДПС, а Хюсеин Хафъзов поиска извинение за обидата от името на 1,5 млн. български мюсюлмани.

„Всички в тази зала и целия народ станахме свидетели на опасна и необмислена политическа провокация, която отново поставя в центъра на дебатите езика на омразата и евентуалните последици от него. Народен представител от трибуната на НС реши да използва като аргумент бездарна метафора, в която са включени сакрални религиозни образи и символи и е на път да предизвика етнорелигиозно антагонистично настроение, от които страната ни няма никаква нужда точно в този момент на усложнена международна обстановка", припомни вчерашната случка ДПС депутатът.

„Призовавам мюсюлманите да реагират на нанесените обиди като се вслушат и изпълнят следното - „нахрани гладните, посети болните, освободи пленници, прости на този, който те угнетява, отиди при този, който ти е сърдит, прави добро на този, който ти прави зло, казвай правилното, дори и да е срещу теб", се обърна към мюсюлманите днес Хафъзов и увери: „Отговорът на тези мюсюлмани няма да се промени от давания досега, защото така са възпитавани именно от този Мохамед, когото дръзнаха да сравнят със Сатаната".

„Призовавам ви, моля ви, нека го спрем в унисон с творческата практика на „Шарли Ебдо"  политическите представители на изтъкнатите реформатори се опитват да реформират и междурелигиозните отношения в страната.

Словесната карикатура, която беше произнесена от Караджов, е със заряд, който е крайно неприемлив и обиден за тези често пъти определяни единодушни и с основание като тихи, спокойни, смирени и покорни, почтени и мирни мюсюлмани, живеещи в България", намеси и атентата във Франция  народният представител от движението.

Той посочи още, че макар и поискано депутатите от ДПС не са очаквали извинение за думите на Караджов, защото извинението било за силните мъже. „Изчакахме от вчера досега, но Караджов не се извини за обидните си думи към над 1,5 млн. български граждани. Всичко това ни кара убедено да твърдим, че ПФ и РБ не са нищо повече от двете страни на една и съща монета",  отбеляза още Хафъзов и като за финал прочете цитат от Библията - „Който не люби, не е познал Бога. Бог е любов".

Другият участник в спора от вчера Гроздан Караджов определи днешните думи от името на ДПС като слово на религиозна омраза и предупреди, че с нея се цели въвличането в един религиозен разговор в едно светско учреждение, каквото е Народното събрание.

Не само не съм засегнал българските мюсюлмани и не съм подценил религията, но и аз станах да защитя правото на българските мюсюлмани за уважение към тяхната религия", се зарече депутатът от Реформаторския блок и за доказателство представи стенограма от вчерашното пленарна заседание, на което се разрази спора за Мохамед и Сатаната.

По-късно Караджов отиде лично до лидера на ДПС Лютви Местан, за да му покаже стенограмата. „Трябва да проявяваме толерантност и ако вие заставате срещу това, вие заставате на страната на ксенофобията, расизма", заключи с поглед към депутатите от движението Гроздан Караджов.

Другият споменат в речта на Хафъзов - Валери Симеонов, също не пропусна да поиска лично обяснение и определи декларацията на движението като „една дълга и безсмислена реч, една претоплена манджа".

Не е мъжествено да блъскаш жени. Този същия блъскаше нашите репортерки в Айтос", отсече Симеонов по адрес на Хафъзов. „ДПС е най-голямото зло на новата история на България. Тази мафиотска структура извършване най-пагубното за родината ни разделяне на етноси", отбеляза още съпредседателят на ПФ.

„Вашата телевизия е в състояние да покаже кадрите, в които аз съм блъскал жени, репортерки или каквито и да е било същества", отговори на обвинените ДПС депутатът Хюсеин Хафъзов.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини