Върховният съд спира лимитите на болниците

Върховният административен съд (ВАС) отмени методиката, с която Министерският съвет наложи през март лимити на изплащането на пари на болниците с 90 до 95% от миналогодишните им бюджети. Съдът спря действието на разпоредби от Постановление № 57 на правителството до окончателното си произнасяне по казуса, но решението не е окончателно и може да бъде обжалвано от МС в седемдневен срок, се посочва в официалния документ, публикуван на сайта на ВАС.

 Методиката беше дадена на съда от Федерация "Български пациентски форум", Националното сдружение на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването. В случай че след обжалването съдът отново реши в полза на жалбоподателите, здравната каса ще трябва да плаща на болниците цялата отчетена от тях дейност през годината, коментира пред Mediapool д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ.
 
Заседанието по делото е насрочено чак за март 2016 г., когато обжалваното постановление на Министерския съвет вече ще е с изтекъл срок и ще действат други правила.

По време на парламентарния контрол днес Мая Манолова от БСП тържествува пред министъра на здравеопазването Петър Москов, че е пропаднала една от идеите му с решението на ВАС. "Само една от вашите реформи беше реализиран на практика - въвеждането на методиката за разпределение на парите. Имам за вас една лоша новина, а за гражданите една добра. Това, което не можаха да Ви убедят, лекари, организации и опозиция, го каза ВАС - спира лимитите на болниците", коментира тя.

Москов отговори, че всяка методика е договорена между ръководството на НЗОК и Лекарския съюз. "Нищо от методиката по никакъв начин не е накърнено и не е спирала пациент да се лекува там където е избрал. С текстовете, които ще разглеждаме в зала по същество тази методика се прекратява. Не знам какво разбирате от пазарни условия и съвременни тенденции, ако се разходите малко по-далеч от центъра на София, ще видите, че всяка една мисъл е за това болничните комплекси да бъдат насочени към комплексно лечение", обясни министърът на здравеопазването, цитиран от "Фокус".

 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини