От 4 годишни хлапета до 70 годишни ветерани мятаха въдици на първия фест на пъстървата в Доспат

Този уикенд Доспат  стана столица на пъстървата на първия по рода си в България национален фестивал  за улов на студеноводната риба, който се реализира с 90 хил.лв. европейски средства и спонсори.

Над 250 запалени риболовци се мериха сили в улова на най-много и най-едра риба. По бреговете на водоема мериха сили от 4-годишни хлапета до ветерани, прехвърлили 70-те. Рибарите мериха сили в пет различни дисциплини – от лодка на тролинг, на стръв, изкуствена примамка и муха от брега. След замерване на уловените пъстърви от съдии, които кръстосваха водоема през целия ден с лодки, състезателите пускаха рибите обратно във водата.

Сред мераклиите за наградата имаше и чужденци от Украйна и Англия, както и представители на националния отбор и елитни състезатели.

Ден преди старта организаторите от сдружение „Риби и такъми” пуснаха във водоема половин тон пъстърва, а в дните на феста още един тон риба.

150 от екземпляритенад килограм и половина, а това което риболовците не успяха да извадят в двата дни на състезанието, остава за редовните любители на мълчаливия спорт, които всеки уикенд засядат по бреговете на язовира.

Вчера победителите си получиха освен купи и медали, и скъпи въдици, сонари и такъми за 13 000 лв.     

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини