Полет с балон, хвърчила и много храна: летни фестивали, които да не пропускате

Полети с балони, пускане на хвърчила, гурме изкушения, кино и театър - това са само част от активностите, които предстоят през лятото на 2024 г. Предстоящите месеци са времето, в което се провеждат някои от най-големите фестивали. „Дневник“ представи първо селекция на музикалните форуми, които ще завладеят различни български градове през следващите седмици, а това е втора част от събитията, за които си заслужава да отделите време.


Вино и гурме изкушения

Trapeza Fest очаква любителите на гурме изкушенията на 29 и 30 юни в „Топлоцентрала“ в София. Събитието ще събере на едно място производители от цяла България, които ще покажат най-доброто от местната гастрономия, както и представители на чуждестранни гурме продукти. Ще има представители на ресторанти, които ще покажат своя авторски прочит на любими ястия, както и детски кулинарен уъркшоп с благотворителна цел. Освен това програмата на Trapeza Fest ще предложи и лекторска програма с експерти в областта на биологичните храни и актуални кулинарни теми. Повече за събитието може да прочетете тук.


За ценителите на хубавите храни и напитки има още един кулинарен фестивал, който ще се проведе в София. Балканският винен фестивал ще има своето 13-о издание между 27 и 29 юни в парка на НДК. Посетителите на събитието ще могат да се насладят на 50 шатри с над 100 изби, рисуване с вино, музикални изпълнения, тематична стендъп програма. Повече може да видите тук.


Празник за дигиталните номади

Преди да бъде завладян от джаза в началото на август, Банско ще приюти дигиталните номади за третото издание на „Банско номад фест“, което ще се проведе от 23 до 30 юни. Фестивалът събира на едно място хората, които сами избират къде и как да работят. Преди осем години именно в Банско е създадено първото co-working пространство, което превърна града в един от основните дигитални номадски центрове в Европа. Програмата на „Банско номад фест“ предлага беседи, презентации, спортни и развлекателни активности. Всичко любопитно около форума може да следите тук.

Trapeza Fest и Балканският винен фестивал ще се проведат в София през юни.

Полет с балон, но не в Кападокия

Летенето с балони е една от най-популярните атракции, която привлича милиони туристи в Кападокия, в съседна Турция. Това преживяване е достъпно и в България и започва да набира все повече популярност. Едната възможност да полетите с балон е от 28 юни до 1 юли във Видин в рамките на арт фестивала The River. Общо седем балона ще летят над старопрестолния град и река Дунав, като специално за Джулай морнинг ще има полет в 05:50 ч., който ще съвпадне с изгрева на слънцето. По време на фестивала ще има още арт работилници, прожекции на филми и театрални постановки. Програмата на The River може да разгледате тук.


Още една възможност да полетите с балон предлага и четвъртата балонена фиеста в Белоградчик, която ще се проведе между 20 и 23 септември. Полетите над Белоградчишките скали ще се осъществяват сутрин и вечер при подходящи метеорологични условия. Освен да полетят с балон, посетителите на фестивала ще могат още да се включат в редица други активности като джип сафари, разходки с ATV, дегустация на вина и др. Най-важните новини около фестивала в Белоградчик може да следите тук.


Кристиан Дусе и Дан Фолгър на „Анивенчър комик кон"

Най-големият фестивал за аниме, манга, косплей, комикси, гейминг и поп култура „Анивенчър комик кон“ ще завладее столицата за поредна година в началото на юли. Почитателите на поп културата и този път ще имат възможност да се срещнат с някои от най-обичаните представители на този жанр. Сред гостите на „Анивнечър комик кон“ са художникът на „Ди Си комикс“ Кристиан Дусе, актьорът от „Фантастични животни“ Дан Фолгър, международните косплей артисти Bambi Lashes Design и Еrza

Cosplay и много други. Фестивалът ще се състои на 6 и 7 юли в София, а повече информация за него може да намерите тук.

Седем държави на едно място

Веднага след „Анивенчър комик кон“ столицата ще бъде домакин на Международен летен фестивал, който за втора година ще събере на едно място културата на седем държави. Фестивалът ще се проведе между 6 и 14 юли, а освен България участие ще вземат още Гърция, Румъния, Италия, Украйна, Молдова и Армения. В рамките на десет дни всяка от държавите ще представи своите традиции и обичаи. Ще има много кулинарни изкушения, концерти, биобазар, зона за игра и много други атракциони. Международният летен фестивал ще се проведе в парка на НДК, а новостите около него може да следите тук.

Sofia Summer Fest през 2023 г.

Кино и театър на Sofia Summer Fest

Петото издание на Sofia Summer Fest ще предложи серия от многобройни и разнообразни събития. По традиция фестивалът ще се проведе в Южния парк, но този път ще е с намалено време заради оплаквания на живеещите в района от шума. Тази година програмата на фестивала ще съдържа повече кино и театър, както и повече събития за деца. Ще има фестивал на български детски филми, детска библиотека, както и по две детски представления през уикендите. Sofia Summer Fest ще бъде открит на 18 юли с концерт на Васил Найденов и ще продължи до 18 септември. Пълната програма на фестивала предстои да бъде обявена тук.


Най-зеленият фестивал


Най-зеленият летен фестивал очаква своите посетители между 19 и 21 юли. „Узана поляна фест“, който се провежда край Габрово, отново ще предложи програма с екоактивности, фермерски базар, детски работилници, вкусна храна и много музика. За доброто настроение на присъстващите ще се грижат БТР, Innerglow и още много български и чуждестранни изпълнители. Подробностите може да видите тук.


Хвърчилата като птици


Летните фестивали няма да подминат и морето. След полета на балоните във Видин идва ред и на хвърчилата, които ще полетят над Варна и Шабла. Фестивал на хвърчилата „Въздушни чудеса“ ще се проведе в морската столица на 24 и 25 август. Събитието е с международен характер, а мястото е Аспаруховият плаж. Новините около „Въздушни чудеса“ може да следите тук.

Фестивал „Въздушни чудеса“.

Хвърчила ще полетят и над Шабла от 30 август до 1 септември. Фестивалът на хвърчилата е посветен на богатото птиче разнообразие в приморска Добруджа, а според организаторите хвърчилата са символ на птиците. Събитието популяризира опазването и опознаването на птиците в района, а програмата предлага много творчески ателиета и развлекателни прояви. Повече информация предстои да бъде обявена.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини