В Канада, Франция и Австралия има диктатура, смятат 33% от осмокласниците в САЩ

33% от осмокласниците в САЩ смятат, че в Канада, Австралия и Франция има диктатура, отбелязва CBC, позовавайки се на Националния център за статистика на образованието на САЩ.

Данните са част от доклад от 2014 година за национална оценка на образованието в САЩ. В него са включени резултатите от тестове, проведени от 29 хиляди ученици в 8 клас в американската държава. Учениците, участвали в оценяването, са дали различни отговори по предмети като американска история, география и гражданско учение.

Един от въпросите в теста е: „Имат ли нещо общо настоящите правителства на Канада, Франция и Австралия?". Има четири отговора: Контролират се от военните; Имат конституции, които ограничават властта; Имат лидери с абсолютна власт; Възпрепятстват участие на гражданите в обществените дела.

23% от учениците са отговорили, че в тези държави лидерите имат абсолютна власт, 10% пък са избрали, че контролът седържи от военните, а 12% подчертали, че се възпрепятства гражданско участие.

54% от учениците са отговорили правилно на въпроса.

„Мисля, че има голям проблем и той е, че американците знаят много малко за Канада", каза Кенет Холанд, изпълнителен директор на Центъра за международно развитие към държавния университет в Индиана.

"Канада е много важен съюзник на САЩ. Можете да го видите по света. Украйна, Ирак, Сирия: Канада е рамо до рамо със САЩ", подчерта той, допълвайки, че резултатите може би са показател за голям провал в образователната система на САЩ.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини