Пари за техникумите според качеството

Темата за това какво е професионалното ни обучение и защо неговите кадри често не могат да намерят място в предприятията напоследък отново стана актуална, коментира вестник "Стандарт".

Неотдавна просветното министерство лансира поредната стратегия в тази област, а отскоро е предложен и план за действие по нейното реализиране. Той трябва да започне да се изпълнява още тази година, а срокът му е до 2020-а. За част от мерките ще бъдат използвани пари по европрограми, други ще дойдат от швейцарския фонд, който неотдавна финансира частично старта на дуалното обучение.

Делегираните бюджети на професионалните гимназии ще претърпят корекции, така че в тях вече да се отразява и качеството на обучението по съответната професия. Това е част от плана за действие в областта на професионалното образование, лансиран от МОН. Замисълът включва средствата за издръжка на техникумите да не се отпускат само на брой ученици, а и на базата на това до каква степен те подготвят качествени кадри, които действително са нужни на бизнеса.
До следващата година в България трябва да е готова карта, на която са отбелязани всички професионални гимназии, центрове за професионално обучение и колежи.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини