Манол Генов: Пътят може да е общински, но планината не е на кмета

Очаквам държавата да свърши своята работа и да помогне за укрепването на пътя от Асеновград към селата Лясково, Яврово и Добралък, който е затворен заради пропадане. Това заяви на пресконференция в Пловдив депутатът от БСП Манол Генов. Община Асеновград е готова с проектната документация но, държавата отново проявява мудност в действията си, посочи той. Още на 8-ми април местната управа е алармирала за проблема, а до двадесет дни по-късно е била готова с разработен конструктивен проект. Проектът е за укрепване на всички свлачища по общинския път, тъй като това срутване е във верига свлачища, които засягат и републиканския път Асеновград - Смолян. Общината продължава да чака становище от държавната фирма "Геозащита", оторизирана от МРРБ, на база на което Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане да предостави средства за укрепванията и ремонта на пътя. По предварителни сметки става дума за около 2 млн. лева.

Планината не е на кмета. Вярно е, че общинската пътна мрежа е на общината, но във функциите на кмета е редовната поддръжка и текущ ремонт, подчерта Генов. Държавата е тази, която трябва да се намеси и да помогне, на която и да е община, за да се преодолеят последствията от природни бедствия. Още повече, че от много време се предупреждава, че тези три села има опасност да останат без връзка с общинския център. Да, държавата може да каже ,че това не засяга много хора, но все пак в тези села има жители, започва туристическия сезон, хотели и къщи за гости са недостъпни, както и посещенията на Асеновата крепост. До приключване на укрепителните и ремонтни дейности трябва се ползват обходни маршрути, но на всички трябва да е ясно, че там общински и републикански шосета няма и преминаването е възможно само за автомобили с висока проходимост, допълни народният представител.

Ето какво каза депутатът и за единствения път от община Лъки към вътрешността на страната: "След дълго чакане най-накрая получих отговор кога ще се случи ремонтът му. Този път, вследствие на снеговалежи, е в изключително лошо състояние и дори регионалният министър, в своя отговор признава, че в действителност третокласният път Юговско ханче - Лъки не отговаря на своя клас, не може да изпълнява функциите си, което налага да бъде реконструиран. При извършени проверки е констатирано частично разрушение на конструкцията на пътя и цялостно разрушение на банкета, свличане на земна и скална маса и разрушена подпорна стена с дължина от около 30 м. За осигуряване безопасността на движението участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Въпреки спешността му, според министър Павлова, процедури по неговото реконструиране е планирано да започнат чак през четвъртото тримесечие на тази година. Същевременно рекламираме колко пътища строим, реновираме и откриваме. След като констатациите са, че, вследствие на преовлажняване, има срутвания на скални маси, защо ще се стартират така наречените "спешни дейности" по пътя далеч във времето?".

По-добре е държавата да започне да отпуска средства за превенция, вместо да реагира при спешни дейности и да харчи двойно и тройно повече пари, коментира още Генов.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини