Световни ИТ лидери обявиха началото на ерата на изкуствения интелект (видео)

Изкуственият интелект и самообучаващите се машини ще създадат компютри, които са толкова сложни и всесилни, че хората ще се нуждаят от поставяне на невронни импланти в мозъка, за да поддържат връзка с тях на небходимото равнище.

Това заяви Илон Мъск, ръководител на компаниите Tesla Motors and SpaceX на събиране на някои от водещите в света технологични лидери в Ранчо Палос Вердес в щата Калифорния.

Този ярък пример може да звучи като образ от научно-фантастичен роман, но колегите му също повториха, че изкуственият интелект (AI) е на крачка от това да промени всекидневието на хората, разказва "Ройтерс" за дебатите на форума, организиран от онлайн изданието Recode.

Според анализ на Bank of America секторът за създаване на изкуствен интелект буквално ще експлодира от 8.2 млрд. долара през 2013 г. на 70 милиарда долара през 2020 г.

Вече се използва AI в системи за търсене в интернет, пазарни препоръки и програми за сигурност и финансова търговия. Технологията, обработваща огромни масиви данни в опит да открие в тях тенденции и да прогнозира резултати, ще навлее в безпилотните автомобили и обслужващите роботи, смятат още от банката.

Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google, каза на срещата в Калифорния, че вижда "огромни възможности" в AI. Компанията първо започна да използва технологията преди 3-4 години в софтуера за разпознаване на глас. Ние изпреварваме конкурентите си като Amazon.com, Apple и Microsoft при самообучаващите се машини, добави той.

Но както Пичай, така и колегите му уточниха, че изработването на такива апарати все още прави първите си крачки. Microsoft, например, се извини и върна за доработване автоматична система, която пишеше в "Туитър", защото се оказа, че тя много бързо се научила да прави расистки кометнтари.

Джеф Безос, главен изпълнителен директор на Amazon прогнозира огромен ефект от AI върху обществото в следващите 20 години. "Още сме в началото, но мисля, че сме на прага на златен век – ще е изключително вълнуващо да видим какво ще се случи."

Поне 1000 служители на компанията работят в момента над Alexa – помощно устройство, използващо разпознаване на глас. Amazon се занимава с AI поне през последните 4 години, добави Безос. Той добави, че стотици AI стартиращи компании скоро ще се включат в това състезание, в което големите корпорации имат предимството на достъп до огромни масиви данни.

Джини Ромети, главен изпълнителен директор на IBM, говори на срещата за когнитивна система, над която компанията работи от 2005 г. покрай създаването на суперкомпютъра Watson. "Бих казала, че след 5 години няма никакво съмнение, че когнитивният изкуствен интелект ще влияе върху взимането на всяко решение" - от здравеопазването и образованието до финансовите услуги, добави тя.

Но присъстващите бяха впечатлени най-вече от препоръката на Мъск за мозъчен имплант. Адам Бъроуз, старши вицепрезидент на HomeAdvisor, коментира, че има хора, които мислят на философско равнище, повдигащи въпроса какво ще се появи от разработките в Google или Tesla. "Изниква въпросът дали все още сме хора, или сме част от компютър."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини