Кметът: Имотите носят само тежести. Шалапатов: Тогава купувачите трябва да са луди

    “Собствеността не носи дивиденти, а тежести, защото иска поддръжка. Общината съществува благодарение на такива сделки – продажба на общински имоти, защото не е любимец на държавата”. Така кметът Георги Иванов защити предложението си за продажба на два магазина в идеалния център на Хасково – на ул. “Русе” и “Преслав”. Площта на единия е 40 квадрата, на другия – 32, а началната тръжна цената съответно 320 000 и 250 000 лв.

    Против продажбата се обяви общинският съветник Димитър Шалатапов. Той заяви, че е време общината да спре с разпродажбата на общинските имоти и да печели като ги дава под наем.

    Между него и градоначалника избухна спор, който се води от години по същата тема – дали общинската собственост да се продава или да се дава под наем. Тезата на Шалапатов е, че макар и с по-скромни постъпления, това е подобра дългосрочна перспектива за общината, ако не се мисли мандат за мандат.

    Става дума за две стари сгради на пъпа на Хасково, чиято собственост бе разделена между държавата и общината.

    “Искаме да уредим всички мирно и тихо, но един областен управител (става дума за Ирена Узунова – б.а.) вкара спора в съда и така се принудихме да купим останалата част от съдия-изпълнител, а част от сумата отиде в държавата. Да им е честито, само да припомня, че община Хасково не е сред любимите на властта и не получава от държавния бюджет толкова, колкото правилните общини”, обясни кметът.

    Той допълни още, че собствеността носи само тежести, защото иска поддръжка. “За всяко от тези сгради трябва да дедем по 100 – 150 хиляди лева да ги ремонтираме, а от наеми ще прибираме едва по 1000-1200 лв.”, обясни градоначалникът.

    В правото си на реплика пък Шалапатов не се съгласи с аргументите, че собствеността представлява тежест. “Ако беше така, тези, които ги купуват, трябва да са някакви болни или луди”, каза той. “Освен това в някои общини като Кърджали например, вече няма какво да продават, имотите им свършили”.

    “Само две думи за финал на спора”, обяви след изказването му кметът. “Кърджали приключи миналата година с 12 млн. лв. неразплатени дългове, за разлика от Хасково, който завърши 2014-а без борчове”.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини