Хиляди фирми спряха работа за час срещу поскъпването на тока


Повече от 1000 големи компании спряха производство за около час преди обед в знак на протест срещу плановете за 13 до 20% увеличение на цената на тока.
Ефективните протестни действия обединиха всички работодателски организации, обхвана цялата страна и всички производства. 

В петък, 11:00 часа, планираме изключване на енергийни мощности в нашите предприятия. Ако всички колеги, които са потвърдили, че ще го направят, действително го направим едновременно, това ще се усети като удар и проблем за мрежата до Германия”, закани се преди няколко дни Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. 

Бизнесът не се отказа от протеста въпреки няколкото срещи, които проведе с представители на правителството и синдикатите. Стигна се до обща позиция за реформи в сектора и в ценовия модел и до това, че цените не трябва да се увеличават. Решението обаче е на КЕВР. Парламентът удължи регулаторния период и КЕВР може да отсрочи с месец - до края на юли, поскъпването на тока за стопанските и битовите потребители.

С протеста ни ние искаме да дадем опора и сила за провежданите от правителството реформи. Този протест е срещу електроенергийната мафия, каза председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, цитиран от "Фокус".

Той призова всички фирми да спрат работа точно в 11 часа и да излязат пред порталите, цеховете и сградите, да направят снимки, които след това да качат във Фейсбук. 

В протеста ще се включат предимно енергоинтензивните предприятия, такива, които са ориентирани към износ, те формират гръбнака на износа. Това са металургия, стъкларска, циментена промишленост, каза по-рано Камен Колев от Българската стопанска камара, цитиран от БНР.
 
"Запълването на тази дупка в НЕК, в резултат на повишаването на цените за бизнеса, чрез тази добавка "задължение към обществото" с повече от 100%, запълва една дупка от 280 милиона, да кажем. В същото време нашите разчети показват една загуба за бюджета от минимум 650 милиона. Негативният ефект ще надхвърли над два пъти позитивния ефект от това запълване на тази дупка в НЕК", коментира Колев. 

Според финансовия министър Владислав Горанов обаче, увеличението на цената на тока е неизбежно при дефицит в НЕК от 3 милиарда и 700 млн. лева. 

"Колкото и да влагаме непопулярните мерки, горчивият хап ще трябва да бъде преглътнат,в противен случай рискуваме да обезценим и малкото останали, качествени, държавни активи и то до степен, до която да декапитализираме, в случая, НЕК, без това да бъде осъзнато дори от обществото", заяви Горанов, цитиран от БНР.
 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини