Варуфакис: Имахме алтернативен план

Алексис Ципрас бил поискал заем от 10 млрд. долара от Москва, за да може Гърция да подпомогне връщането на страната към драхмата, твърди атинският в. "Вима".
Публикацията на вестника е предизвикала множество реакции, съобщава гръцкото издание Нюз.ин, на което се позова БТА. Според нея в последното си интервю за обществената телевизия ЕРТ Ципрас казал, че "е знаел, че въвеждането на национална валута е безмислена без държавата да притежава мощен валутен ресурс". 

Според репортажа, подписан от журналиста Павлос Пападопулос, озаглавен "Леонид, Алексис и Панайотис", Москва не била отхвърлила искането, а започнала неопределено да разисква предоставянето на пет милиарда долара като "предплата" за газопровода "Турски поток". 

В същата публикация се посочва, че "моделът за откъсване на Словакия от Чехословакия в началото на 1993 г. и въвеждането на словашката крона бил един от примерите за валутна промяна, който някои експерти проучвали във и извън финансовото министерство". 

Твърди се, че искания за заеми в долари били изпратени едновременно на Иран и Китай, но никоя от двете страни не поддала на изкушението да отпусне такива заеми. 

В материала се посочва, че в оръжейния арсенал на гръцките изобретатели видно място заемал и въпросът за секюритизация на бъдещите приходи от оползотворяването на въглевородите в Егейско море, които щели да увеличат валутния ресурс на новата драхма. 

"Може би затова Германия, която следеше с растящ гняв /.../ световната дипломация на Атина, де факто "иззе" бъдещите въглеводороди, като автоматично ги включи в новия фонд за разпродажба на държавно имущество", пише "Вима".

Авторът на статията отбелязва, че членовете на правителството - Панос Каменос, Янис Драгасакис (вицепремиер), Янис Варуфакис, Папас, Лафазанис и други, били запознати с основните аспекти на премиерския план.
 
"Всички те били на мнение, че след като германците осъзнаели, че Атина е решена да скъса с еврозоната, са щели да склонят и да изпълнят гръцкото искане за голямо отписване на дълга и така Ципрас щял да промени Европа, в което той вярвал. Премиерът следвал убедително този път от миналата година и до преди няколко дни. Затова той отхвърлил много от предложенията на кредиторите за споразумение, които били по-изгодни за страната от последното. Той обаче е искал да получи максимума", коментира изданието. 

Според публикацията важна роля в контактите на Атина с Москва е изиграл Леонид Решетников, 68-годишният ръководител на руския институт за стратегически проучвания, смятан за "Руския Кисинджър", който говорел гръцки и бил един от най-влиятелните и мъдри съветници на Владимир Путин. 

Варуфакис: Имахме алтернатива

Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис заяви пред Си Ен Ен, че правителството в Атина е имало алтернативен план, но този план не се е отнасял до излизането на Гърция от еврозоната, съобщават гръцките медии.

Никакъв Грекзит не би могъл да е добър за Европа, а след като не може да е добър за Европа, не може да е добър и за Гърция, казва Варуфакис, като изтъква, че Грекзитът бил теза на германския финансов министър Волфганг Шойбле, с когото той я обсъждал, но "не е сигурен дали това е и теза на германския канцлер Ангела Меркел". 

Янис Варуфакис пояснява, че алтернативният план на правителството не бил за излизане на страната от еврозоната, а за създаване на ликвидност в европейска валута. 
Този план не получи зелена светлина и е една от причините за моята оставка е точно тази, казва още пред Си Ен Ен бившият министър на финансите на Гърция. 

Все пак Гърция е работила по Грекзит-а

В друго интервю по-рано обаче Варуфакис вече разкри, че в неговото министерство се е работело по план за излизане на страната от еврозоната и за въвеждане на паралелна валута.

Самият Ципрас призна в интервюто по ЕРТ, че е поискал проучване на последиците от евентуален Грекзит и когато е прочел изводите, е преценил, че те не са алтернативно решение за страната му.
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини