Надпис край Първомай може да промени историята

"Сензация край Първомай". Така озаглавиха много сайтове новината, че край Първомай е намерен уникален надпис от Дунавско (Балканската) писменост на около 5000 години. Датировката за възрастта и писмеността е на Павел Серафимов - известен в интернет блогър на тема древни надписи и писменост. Но първи разчел надписа е Йордан Стайков от Пловдив, който още преди година разчете надписа и го публикува в интернет.

Миналата седмица екип от бТВ с репортер Ирена Григорова засне репортаж на мястото на надписа и ще го излъчи тази сряда в предаването "Преди обед" между 9:30 и 12:00 часа. Най-интересното от репортажа е, че и Павел Серафимов, и Йордан Стайков правят почти един и същ прочит на надписа. Участници в предаването са Паун Ташев от Буково - човекът който пръв разпозна значимостта на мястото и надписа и заведе група родолюбци до него. Другите участници са Сребрин Сребрев от Първомай, Йордан Стайков и Мартин Константинов - хора интересуващи се от древна писменост и култура.

Знаците са с височина около 40 см и са уникални за този период - краят на меднокаменната и началото на бронзовата епоха. Не трябва да се забравя и това, че именно край Първомай е намерен Езеровският пръстен, на който има изписан текст с тракийска писменост.

Важното е, че тези надписи, ако получат популярност, понеже имат потенциала, да променят историята на егейската писменост.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Be
    Bess Agritianin
    0 0
    11:33, 16 мар 2018
    Този надпис е Уникален!
    Ако се използва Алано Прабългарското писмо се чете: НАФЕТ
    А това е името на Йафет!
    Възможно ли е тук да е гроба на бащата на цяла Европа и островите?
Последни новини