Жан Жулиен - художникът, който нарисува символа на съпричастност с Париж

"Изразявам се визуално, така че първата ми реакция бе да нарисувам символ на мира за Париж", разказва френският художник Жан Жулиен. Той е авторът на превърналият се в световен символ на съпричастност знак. На основата на прочутия знак на антиядрените и антивоенни протести той добавя контура на Айфеловата кула.

Жулиен споделя пред сп."Тайм", че тъкмо започнала отпуската му, когато чул по радиото за атаките в Париж, в които в петъчната вечер загинаха близо 130 души и други почти 100 са тежко ранени. Илюстраторът разговаря по Skype от място, което не желае да разкрие.

"Просто грабнах четката и след като го нарисувах, то излезе от контрола ми", допълва французинът. Рисунката е публикувана в социалната мрежа Instagram и след само в петъчните вечерни часове е "харесана" 130 000 пъти и препратена около 50 000 пъти през "Туитър".  В събота броят на препращането на графиката в Instagram надхвърли 1.3 милиона.

"Не мога да кажа, че съм щастлив, защото става дума за такава трагедия, за толкова ужасно събитие. Мога само да кажа, че в целия този ужас има и нещо позитивно - хората се обединяват в името на мира."

Илюстраторът добавя, че не го вълнува това, че хората разпространяват графиката му без да посочват чие дело е тя. "Някои се опитват да ме предупреждават, че се използвала без разрешението ми. Не става дума за това. Не съм я създал, за да печеля нещо от нея. Създадох символ всички да го споделят. Не става дума за собственост, авторски права и гордост."

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини