Шестметров кръст със соларен панел ще засвети над "Малкия Йерусалим"

    Традицията в Асеновград на всеки връх да се слага кръст придобива все по-голяма популярност, което продължава да затвърждава славата му на Малкия Йерусалим. Още повече, че градът изконно е бил и е населен с православно население и това не се е променяло във вековете от Покръстването на България насам.

    След няколко доброволчески акции през миналата година, 2016-та започна все така динамично за нас, разказва председателят на Сдружение "Устремени" Ивайло Мирчев. През обрасли пътеки и скали членове на сдружението пренесоха до параклис "Свети Димитър" (Бакуриановия) 150-килограмов кръст. Осигуреният от дарител 6-метров символ на христянската вяра ще има соларен панел и скоро ще засвети нощем. Близо час отне на двадесетината доброволци пренасянето му по 800-метровата отсечка - от третия километър над Асеновата крепост до параклиса. Снегът и хлъзгавите камъни се оказаха допълнително изпитание, но с общите усилия кръстът бе качен на мястото, каквато е волята на дарителя, споделя още Ивайло Мирчев.

    Бай Ламбри - една от живите легенди в Асеновград, познат с неуморната си работа за облагородяването на параклисите над града и по-специално на Бакуриановия, не скрил, че е искрено трогнат от безкористната помощ на младите хора. Самите те пък са си обещали това да не остава единствената подкрепа от тяхна страна.

    Поредната акция ще е през пролетта. Тогава устремените доброволци ще пренесат стария и по-малък кръст до съседния връх Кутра.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини