Русия купува 5 млади черноморски бойни делфина

Руското министерство на отбраната е направило поръчка за закупуване на пет черноморски делфина на обща стойност 1,75 млн. рубли (43 454 лева), които ще бъдат доставени до Севастопол, предаде РИА "Новости". Заявката ще бъде изпълнена преди 1 август 2016 година.

Животните ще са от вида афала. За разлика от обикновения делфин те са с по-къса муцуна и черна елипсовидна ивица около очите. Гръбната страна на тялото им е черна или тъмносива, а коремната — светла. Афалите са един от трите вида делфини, които се срещат в Черно море.

Делфините ще заменят предишните бозайници, които били остарели и се наложило да бъдат "пенсионирани", уточнил пред агенцията неназован източник. Миналата година се появиха информации за военни учения край бреговете на Крим с участието на 10 бойни делфина, предаде OFFNews.

Делфините за военния отдел трябва да отговарят на следните изисквания: отношение на женски към мъжки - 2:3; минимална възраст - три години; максимална възраст - пет години; минимална обща дължина на тялото - 2,3 м; максимална обща дължина на тялото - 2,7 м; състояние на кожата - без видими поражения.

От Черноморския флот не коментираха тази информация, като казаха, че изследователските институции, които се занимават с делфините, не са включени в структурата на флота и докладват директно на Върховното командване на Военноморските сили.

В света има само два центъра за бойна подготовка на делфини - в базата Сан Диего (САЩ) и в Севастопол. Други данни за руската програма, която ще използва животните в интерес на руския флот не бяха оповестени.

Бойните делфини се обучават за военни цели. Военни структури на САЩ и СССР са обучавали делфини за няколко задачи, например, за откриване на подводни мини, както и за доставка на взривни вещества до противникови кораби.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини